Yıldız Sarayı'nda tarihi bir mekan; Malta Köşkü
A historical place in Yıldız Palace; Malta Pavilion
  1. Tez No: 979832
  2. Yazar: BÜŞRA BEDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldız Parkı, Malta Köşkü, II. Abdülaziz, Köşk Mimarisi, Yıldız Sarayı, Yıldız Park, Malta Mansion, II. Abdülaziz, Mansion Architecture, Yıldız Palace
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
Özet
Malta Köşkü 1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiş, İstanbul'un Beşiktaş semtinde Ortaköy caddesinde, Yıldız Sarayına ait olan bir koru da yani Yıldız Parkı'nın içerisine yapılmış tarihi iki köşkten birisidir. İki katlı bir plana sahip olan Malta Köşkü, Neo- Barok tarzıyla yapılmış, 19. yüzyıl sivil mimari örnekler arasında yer almaktadır. Sahil Sarayı'nın üst kısmında bir tepeye koruluk içerisine yapılmış olan Malta Köşkü; manzaralı, hoş vakit geçirmek üzere seyir ve istirahat için yapılmıştır. Tez çalışmasına başlarken, öncelikle Mata Köşkü'nün mimari özelliklerini ve yapıldığı dönemi araştırdım. Bu süreçte, köşkün inşa edildiği malzemeler, yapısal özellikleri ve mimari tarzı üzerine detaylı bir literatür taraması gerçekleştirdim. Yapının mimari üslubu, dönemin sanat akımlarıyla ilişkisi ve bu bağlamda benzer yapılarla olan benzerlikleri üzerinde durdum. Araştırmamın bir diğer aşaması, köşkün bulunduğu çevrenin analizi oldu. Malta Köşkü'nün konumu, çevresel etmenler ve doğal peyzaj ile olan ilişkisi, yapının mimari tasarımına nasıl etki ettiğini anlamak için kritik öneme sahipti. Bu bağlamda, yerel iklim koşullarının ve çevredeki sosyal yapının, köşkün tasarımına etkilerini inceledim. Çalışmamda, köşkün iç mekân düzeni ve işlevselliği de önemli bir yer tuttu. Mekanların organizasyonu, ışık ve hava akışı gibi unsurların tasarım üzerindeki etkileri üzerine derinlemesine analizler yaptım. Ayrıca, köşkün tarihi süreç içerisindeki kullanımları ve restorasyon çalışmaları da değerlendirildi. Sonuç bölümünde, yaptığım analizler sonucu elde ettiğim bulguları derleyerek, Mata Köşkü'nün mimari açıdan taşıdığı önemi vurguladım. Yapının hem estetik hem de işlevsel yönleriyle, dönemin mimarlık anlayışını nasıl yansıttığını ve günümüzdeki korunma ve restorasyon çalışmaları açısından ne denli önemli olduğunu ortaya koydum. Bu tez çalışması, sadece bir yapı incelemesi değil, aynı zamanda mimari mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da önemli bir kaynak olmayı hedeflemektedir. Bu şekilde, Mata Köşkü üzerine yaptığım tez çalışması hem akademik hem de pratik açıdan mimari değerlere katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Malta Pavilion, commissioned by Sultan Abdülaziz in 1871, is one of the two historic pavilions built within Yıldız Park, a grove belonging to Yıldız Palace, located on Ortaköy Street in the Beşiktaş district of Istanbul. Designed in the Neo-Baroque style and featuring a two-story plan, the Malta Pavilion stands as a notable example of 19th-century civil architecture. Situated on a hill within the grove above the Coastal Palace (Sahil Sarayı), the pavilion was constructed as a scenic retreat for leisure and contemplation. At the outset of this thesis study, I conducted an in-depth investigation into the architectural characteristics of the Malta Pavilion and the historical period in which it was built. This process involved a comprehensive literature review focusing on the building materials, structural features, and architectural style of the pavilion. Special attention was given to its architectural idiom, its relationship to contemporary art movements, and its similarities to other structures from the same era. Another stage of my research involved an analysis of the pavilion's surrounding environment. The location of the Malta Pavilion, along with environmental factors and its relationship to the natural landscape, was of critical importance for understanding how these elements influenced its architectural design. In this context, I examined the impact of local climatic conditions and the surrounding social fabric on the pavilion's design. The study also placed significant emphasis on the interior layout and functionality of the structure. I conducted detailed analyses of spatial organization, natural light, and airflow, and how these factors shaped the overall design. Additionally, the historical uses of the pavilion and the restoration works it has undergone were evaluated. In the conclusion, I synthesized the findings of my analyses to underscore the architectural significance of the Malta Pavilion. I demonstrated how the structure reflects the architectural understanding of its era through both its aesthetic and functional qualities, and I highlighted its importance in terms of contemporary preservation and restoration practices. This thesis aims not only to present an architectural study but also to serve as a valuable resource for the conservation of architectural heritage and its transmission to future generations. In this way, my research on the Malta Pavilion seeks to contribute to architectural values from both academic and practical perspectives.