Artroplasti cerrahisi olan yaşlılarda hareket düzeyinin taburculuğa hazır oluşluk ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mobility level and readiness for hospital discharge in elderly patients undergoing arthroplasty surgery
  1. Tez No: 980608
  2. Yazar: NİLÜFER ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE TURHAN DAMAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN CİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatrics, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, Taburcu olmak, Yaşlılar, Arthroplasty, Patient discharge, Elderly
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, artroplasti cerrahisi geçiren yaşlı bireylerde hareket düzeyi ile taburculuğa hazır oluşluk arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiyi etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda, Haziran 2024 – Haziran 2025 tarihleri arasında İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde yürütülmüştür. Örneklemi, artroplasti cerrahisi geçiren 60 yaş üstü 140 yaşlı hasta oluşturmuştur. Veriler Sosyodemografik ve Klinik Özellikler Formu, Mini-Cog Testi, Vizüel Analog Skala, Hasta Hareketlilik Ölçeği ve Taburculuğa Hazır Oluşluk Ölçeği kullanılarak toplanmış; SPSS 27.0 ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada hastaların çoğunluğu kadın olup büyük bir kısmına diz artroplastisi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan yaşlıların taburculuğa hazır oluşluk düzeyinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Taburculuğa hazır oluşluk ile yaş, ağrı düzeyi, düşme korkusu ve Hasta Hareketlilik Ölçeği toplam puanı arasında negatif yönde; ameliyat sonrası gün sayısı ile pozitif yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Ayrıca medeni durum, kronik hastalık varlığı, cerrahi tipi, ameliyat öncesi düşme öyküsü ve taburculuk eğitimi alma durumu ile taburculuğa hazır oluşluk arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Hastaların taburculuğa hazır oluşluk yordayıcılarını belirlemek için multiple linear regresyon analizi yapılmıştır. Taburculuğa Hazır Oluşluk toplam puanı için medeni durum ve Hasta Hareketlilik Ölçeği toplam puanı istatistiksel olarak anlamlı yordayıcılar olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, artroplasti cerrahisi olan yaşlı bireylerde hareket düzeyinin taburculuğa hazır oluşluk üzerinde etkili bir faktör olduğu saptanmıştır. Erken mobilizasyonun desteklenmesi, hareket düzeyinin iyileştirilmesi ve taburculuk eğitiminin yaygınlaştırılması taburculuğa hazır oluşluk düzeyinin iyileştirilmesinde önemli bir katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between mobility level and readiness for discharge among older adults undergoing arthroplasty surgery, as well as the factors affecting this relationship. The research was designed as a descriptive and cross-sectional study and conducted between June 2024 and June 2025 in the Orthopedics and Traumatology Clinic of Izmir Democracy University Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital. The sample consisted of 140 older patients aged 60 years and over who underwent arthroplasty surgery. Data were collected using the Sociodemographic and Clinical Characteristics Form, Mini-Cog Test, Visual Analog Scale, Patient Mobility Scale, and Readiness for Hospital Discharge Scale, and analyzed with SPSS 27.0. In this study, the majority of the patients were women and most of them underwent knee arthroplasty. It was determined that the level of readiness for discharge of the elderly participating in the study was at a moderate level. A significant negative correlation was found between readiness for discharge and age, pain level, fear of falling, and total Patient Mobility score, while a significant positive correlation was found with postoperative day count. Additionally, marital status, presence of chronic disease, type of surgery, history of preoperative falls, and receiving discharge education were significantly associated with readiness for discharge. Multiple linear regression analysis revealed that marital status and Patient Mobility Scale total score were significant predictors of readiness for discharge. In conclusion, the study found that mobility level is an influential factor in readiness for discharge among older adults undergoing arthroplasty surgery. Supporting early mobilization, improving mobility levels, and expanding discharge education programs may contribute significantly to enhancing readiness for discharge in this population.