Uluslararası hukukta arabuluculuk
Mediation in international law
- Tez No: 981806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Uyuşmazlık Çözüm Yolları, Arabuluculuk, Uluslararası Örgütler, Arabuluculuk Faaliyetleri, International Law, Dispute Resolution Methods, Mediation, International Organizations, Mediation Activities
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Uluslararası hukuk düzeni, devletler arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların kuvvet kullanmaksızın ve barışçıl yollarla çözülmesini temel bir ilke olarak benimsemektedir. Bu anlamda, uyuşmazlık çözüm yolları arasında bulunan arabuluculuk, özgün yapısı ve esnek uygulama biçimiyle dikkat çekmektedir. Arabuluculuk, uluslararası uyuşmazlıklarda, tarafların iletişimini kolaylaştırmak, güven ortamını yeniden tesis etmek ve çatışma dinamiklerini dönüştürmek amacıyla başvurulan etkili bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır. Tarafsız ve üçüncü bir aktörün sürece dâhil olması, çözüm sürecini hem diplomatik hem de hukuki bir zemine oturtmaktadır. Uluslararası örgütlerin arabuluculuk faaliyetleri, arabuluculuğun uygulamada kurumsal olarak gelişimine katkı sunmakla birlikte, kapasitesinin artmasını da sağlamaktadır. Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütler ile Avrupa Birliği vb. bölgesel örgütlerin yürüttükleri girişimler, arabuluculuğun uluslararası hukukla nasıl bütünleştiğini göstermektedir. Öte yandan, Türkiye'nin son yıllarda çeşitli coğrafyalarda yürüttüğü arabuluculuk faaliyetleri, devletlerin de bu sürece aktif biçimde katılabildiğini ve uluslararası alanda önemli bir rol üstlendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The international legal order embraces the resolution of disputes arising between states without the use of force and through peaceful means as a fundamental principle. In this sense, mediation, with its unique structure and flexible application, stands out among the methods of dispute resolution. Mediation stands out as an effective mechanism in international disputes, facilitating communication between parties, reestablishing trust, and transforming conflict dynamics. The involvement of a neutral and third-party actor in the process grounds the resolution process in both diplomatic and legal terms. The mediation activities of international organizations contribute to the institutional development of mediation in practice and increase its capacity. The initiatives carried out by international organizations such as the United Nations and regional organizations such as the European Union demonstrate how mediation is integrated into international law. On the other hand, Turkey's mediation activities in various regions in recent years have demonstrated that states can actively participate in this process and play an important role in the international arena.