Bulut bilişim platformunda uzaktan algılama analiz ve görselleştirme arayüzü tasarımı: Google Earth Engine örneği
Designing a remote sensing analysis and visualisation interface on cloud computing platform: Google Earth Engine case
  1. Tez No: 981815
  2. Yazar: ŞEREF KÖŞNEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN UYGUÇGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Coğrafya, Computer Engineering and Computer Science and Control, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, Coğrafi bilgi sistemleri, Python, Uydu görüntüleri, Uydu verileri, Uzaktan algılama, Vejetasyon indeksi, Web siteleri, Yazılım projeleri, Cloud computing, Geographical information systems, Python, Satellite images, Satellite data, Remote sensing, Vegetation index, Web sites, Software projects
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Google Earth Engine ve Django tabanlı bir web platformu geliştirerek, kullanıcıların coğrafi veri analizlerini ve görselleştirmelerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Coğrafi verilerin analiz edilmesi ve görselleştirilmesi, çevresel izleme, şehir planlama ve doğal kaynak yönetimi gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır. Ancak mevcut araçlar genellikle karmaşık ve kullanıcı dostu değildir. Bu çalışma, kullanıcıların Google Earth Engine'in güçlü veri işleme yeteneklerinden yararlanarak temel analizler yapabilmesini ve görselleştirebilmesini sağlayacak bir platform sunmaktadır. Türkiye özelinde bazı bölgesel veriler üzerinden analiz ve görselleştirme örnekleri sağlanarak, sistemin yetenekleri gösterilecektir. Geliştirilen platform, kullanıcıların işlemleri kolayca gerçekleştirebileceği bir arayüz sunarak, coğrafi veri analizine pratik bir yaklaşım getirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on developing a web platform based on Google Earth Engine and Django to simplify geospatial data analysis and visualization for users. Geospatial data analysis and visualization are critical for fields such as environmental monitoring, urban planning, and natural resource management. However, existing tools are often complex and not user-friendly. This study aims to provide a platform that enables users to leverage Google Earth Engine's powerful data processing capabilities to perform basic analyses and visualize geospatial data. To demonstrate the platform's capabilities, examples of analyses and visualizations will be provided based on regional data from Turkey. The developed platform offers a user-friendly interface, aiming to deliver a practical approach to geospatial data analysis.