Pamuk beyazsineği, Beonisia tabaci (Gennodius) (Homoptera: Aleyrodidae)'nin laboratuvar koşullarında farklı pamuk çeşitleri üzerinde biyolojileri ve yaşam çizelgelerinin oluşturulması
  1. Tez No: 98196
  2. Yazar: GÖKHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bemisia tabaci, Pamuk beyazsineği, pamuk çeşitleri, yaşam çizelgesi, Bemisia tabaci, Cotton whitefly, cotton cultivars, life table. in
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada farklı pamuk çeşitlerinin B. tabaci' ma biyolojisi ve üreme gücüne etkisi ortaya çıkarılmıştır. B. tabaci' ma. ergin öncesi dönemlerine ait toplam gelişme süresi en uzun DP 90 pamuk çeşidi üzerinde, en kısa ise Ç. 1518 pamuk çeşidinde görülmüştür. Ergin öncesi dönemlere ait ölüm oranlan belirlenirken, prepupa ve pupa dönemlerine ait ölüme rastlanmamış, en az ölüm oram 3. larva gelişme döneminde, en fazla ölüm oram ise yumurta döneminde görülmüştür. B. tabaci preovipozisyon süresini en kısa ve ovipozisyon süresini en uzun DP 20 pamuk çeşidi üzerinde tamamlamıştır. Postovipozisyon süresi en kısa DP 388 pamuk çeşidi üzerinde, en uzun ise DP 5409 pamuk çeşidi üzerinde bulunmuştur. Çalışmada B. tabaci dişilerinin ömür uzunlukları da belirlenmiş, buna göre en uzun ve en kısa ömrü sırasıyla DP 50 ve DP 388 pamuk çeşitleri üzerinde gözlenmiştir. Dişilerin ömrü boyunca bıraktıkları yumurta sayılan en fazla DP 20 pamuk çeşidinde en az ise DP 5111 pamuk çeşidi üzerinde belirlenmiştir. Kalıtsal üreme kapasitesi (rm), en fazla Ç. 1518 pamuk çeşidinde en az ise DP 5111 pamuk çeşidi üzerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different cotton cultivars on biology and reproduction ability of Bemisia tabaci was investigated The longest total growth period of B. tabaci at immature stage was on cv DP 90, the shortest was on ev. Ç. 1518. During the immature stage, no mortality was detected at prepupa and pupa stage. The lowest mortality was detected at 3. larval stage while the highest mortality storge was on egg stage. B. tabaci was conduced the duration of longest preoviposition and the shortest oviposition on cv. DP 5409. The longevity of female were also determined The longest and the shortest longevity were determined on cv. DP 50 and cv. DP 388 respectively. Total laid eggs of female were highest on cv. DP 20 and the lowest on cv. DP 5111. Intrinsic rate of natural increase (rm) was highest on cv. Ç. 1518 while the lowest on cv. DP 51 1 1.