Ratlarda submandibular glanda radyofrekans uygulamasının siyalore tedavisindeki potansiyelinin değerlendirilmesi
The therapeutic potential for sialorrhea: Radiofrequency ablation of the submandibular glands in a rat model
- Tez No: 982233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL SEDEN BOYOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Siyalore, Sialorrhea
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Siyalore, özellikle nörolojik hastalıklarla ilişkili olarak görülen ve yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyen klinik bir tablodur. Bu çalışmanın amacı, ratlarda submandibular bez üzerine uygulanan radyofrekans ablasyonunun oluşturduğu histopatolojik ve hacimsel değişiklikleri değerlendirerek bu yöntemin siyalore tedavisinde minimal invaziv ve kalıcı bir seçenek olup olamayacağını araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada 28 rat dört gruba ayrılarak submandibular bezlerine 5 Joule veya 10 Joule enerji düzeylerinde radyofrekans ablasyonu uygulanmıştır. Her enerji düzeyi için sakrifikasyon zamanları 3 hafta ve 3 ay olarak belirlenmiştir. Sağ submandibular bezlere radyofrekans uygulanırken sol bezler iç kontrol olarak bırakılmıştır. Sakrifikasyon sonrası bezler makroskopik olarak ölçülmüş, histopatolojik olarak H&E, Masson Trikrom ve PAS-AB boyalarıyla atrofi, fibrozis, inflamasyon ve duktal değişiklikler yönünden değerlendirilmiştir. BULGULAR: Radyofrekans uygulanan tüm bezlerde kontrol tarafına göre belirgin hacim azalması saptanmıştır. Hem 5 Joule hem 10 Joule uygulanan gruplarda bez ağırlıkları anlamlı derecede düşük bulunmuş (p <0.05), bu azalmanın 3. ayda 3. haftaya kıyasla daha belirgin olduğu görülmüştür. Histopatolojik incelemelerde koagülasyon nekrozu, belirgin atrofi, fibrozis, duktal proliferasyon ve zonal hasar dağılımı izlenmiştir. Uygulanan işlem sonrasında seröz bezlerin müsinöz bezlere kıyasla daha fazla destrükte olduğu gözlenmiştir. İşlem sırasında ve sonrasında hiçbir ratta komplikasyon gelişmemiştir. SONUÇ: Radyofrekans ablasyonu, rat submandibular bezinde enerji ve zamana bağlı olarak progresif atrofi ve hacim azalmasına yol açmaktadır. Bu etkilerin tükürük üretim kapasitesindeki azalmayla ilişkili olabileceği düşünüldüğünde, yöntem minimal invaziv, kalıcı ve sistemik yan etkisi olmayan bir siyalore tedavi potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışma, submandibular beze radyofrekans uygulanan ilk deneysel model olup, insan çalışmalarına öncül niteliktedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Sialorrhea is a clinical condition frequently associated with neurological disorders and can significantly impair quality of life. This study aimed to evaluate the histopathological and volumetric effects of radiofrequency ablation (RFA) applied to the submandibular gland in a rat model and to investigate whether this technique may serve as a minimally invasive and durable treatment option for sialorrhea. MATERIALS AND METHODS: A total of 28 rats were divided into four groups and underwent RFA with either 5 Joules or 10 Joules of energy. Sacrifice times were set at 3 weeks and 3 months for each energy level. RFA was applied to the right submandibular gland, while the left gland was preserved as an internal control. Following sacrifice, glands were assessed macroscopically, and histopathological evaluation was performed using H&E, Masson Trichrome, and PAS-AB staining to assess atrophy, fibrosis, inflammation, and ductal changes. RESULTS: All RFA-treated glands showed significant volume reduction compared to controls (p <0.05). Both 5 Joule and 10 Joule applications resulted in decreased gland weights, with the reduction more pronounced at 3 months than at 3 weeks. Histopathological examination revealed coagulative necrosis, marked atrophy, fibrosis, ductal proliferation, and a characteristic zonal pattern of tissue damage. Mucinous components appeared relatively more resistant than serous acini. No complications were observed during or after the procedures. CONCLUSION: Radiofrequency ablation induces progressive, time- and energy-dependent atrophy and volume reduction in the rat submandibular gland. Given the direct relationship between gland size and salivary output, RFA demonstrates potential as a minimally invasive, long-lasting, and systemically safe treatment option for sialorrhea. This study represents the first experimental model applying RFA to the rat submandibular gland and provides foundational insight for future human studies.