Burçlar, kişilik psikolojik sağlamlık ve dindarlık üzerine din psikolojisi bağlamında bir araştırma
A study on zodiac signs, personality, psychological resilience and religiosity in the context of the psychology of religion.
  1. Tez No: 983346
  2. Yazar: TUĞBA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HOROZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Astroloji, Burçlar, Yükselen Burç, Ruh Burcu, Dindarlık, Kişilik, Psikolojik Sağlamlık, Psychology of Religion, Astrology, Zodiac Signs, Rising Sign, Spirit Sign, Religiosity, Personality, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı burçların psikolojik sağlamlık, dindarlık ve kişilik özellikleriyle ilişkisine dair yapılan araştırmanın bulgularını ortaya koymaktır. Psikolojik sağlamlık, dindarlık ve bu ikisi ile demografik değişkenler olan yaş, cinsiyet ve ekonomik durum arasındaki ilişkiye dair bulgular da paylaşılmıştır. Nicel desenli bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2024- 2025 yılında çeşitli üniversitelerin farklı fakültelerinde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak, katılımcıların demografik özelliklerini tespit etmek amacıyla kişisel bilgi formu, burçların genel geçer özelliklerinden oluşan sorular, Psikolojik Sağlamlığı Değerlendirme Ölçeği ve Allah Merkezlilik Ölçeği (AMÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, güneş burcuna göre psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ortalama psikolojik sağlamlık düzeyi en düşük olan burç İkizler, en yüksek olan Yay ve Oğlak burcudur. Yükselen burçlar ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı ölçüde fark bulunmuştur. Buna göre Balık burcunun psikolojik sağlamlık ortalamasının, Koç ve Boğa burçlarının ortalamasından anlamlı şekilde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ruh burçları ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı düzeyde fark olmadığı tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden yaş, cinsiyet ve ekonomik durumların psikolojik sağlamlık ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Dindarlık ile burçlar arasındaki ilişkiye bakıldığında güneş, yükselen ve ruh burçlarına göre dindarlık düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yaş ile dindarlık arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. İki ana değişken olan dindarlık ile psikolojik sağlamlık arasında düşük düzeyde istatistiksel açıdan anlamlı pozitif bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Son olarak kişilik özellikleriyle güneş burcu ve yükselen burçlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to present the findings of a study on the relationship between zodiac signs and psychological resilience, religiosity, and personality traits. Findings regarding the relationship between psychological resilience, religiosity, and the demographic variables of age, gender, and economic status are also shared. This quantitative study employed a correlational survey model. The research population consisted of students studying at various faculties at various universities in 2024-2025. The research used a personal information form, questions on general zodiac characteristics, the Psychological Resilience Assessment Scale, and the God-Centeredness Scale (ACS) as measurement tools to determine the demographic characteristics of the participants. The study found a significant difference in psychological resilience levels based on sun sign. Gemini had the lowest average psychological resilience level, while Sagittarius and Capricorn had the highest. A significant difference was found between rising signs and psychological resilience levels. Accordingly, it was concluded that the average psychological resilience of Pisces was significantly higher than the average of Aries and Taurus. No significant difference was found between the soul signs and psychological resilience levels. Demographic variables such as age, gender, and economic status were found to be related to psychological resilience. When examining the relationship between religiosity and zodiac signs, no significant differences were found in religiosity levels across sun, rising, and soul signs. A low-level positive correlation was found between age and religiosity. A low-level, statistically significant positive correlation was found between the two main variables, religiosity and psychological resilience. Finally, statistically significant relationships were found between personality traits and sun and rising signs.