Bulanık bilişsel haritalar tekniğini kullanarak bilinçli farkındalıklı çeviklik kavramının bütünsel analizi
A holistic analysis of mindful agility concept using fuzzy cognitive maps technique
  1. Tez No: 983493
  2. Yazar: ÖZLEM GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YILMAZ, DOÇ. DR. MERVE GERÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, Bilişsel haritalar, Senaryo analizi, Çeviklik, Örgütsel çeviklik, Mindfulness, Cognitive maps, Scenario analysis, Agility, Organizational agility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmeler ve Covid-19 pandemisi gibi beklenmeyen durumlar, iş yaşamını daha değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak hale getirmiştir. Organizasyonlar, rekabetçi ve hızla değişen iş yaşamındaki tehditlerle baş etme, fırsatlardan yararlanabilme ve değişiklikler ile başa çıkabilmek için farklı çeviklik uygulamalarını (müşteri çevikliği, ortaklık çevikliği, operasyonel çeviklik, dijital çeviklik vb) kullanmaya başlamıştır. Bununla birlikte, literatür incelendiğinde araştırmacılar tarafından çevik uygulamalarla ilgili pek çok aksaklık tespit edildiği görülmüştür. Çevik çalışmaya gayret eden çalışanlar bilinçli farkındalık uyguladıklarında kendilerine ve çevrelerine daha dikkatli olurlar, daha iyi kararlar verebilirler. Organizasyonel bilinçli farkındalığın olduğu iş ortamlarında, bir organizasyon çevresi hakkındaki ayırt edici detayları yakalayabilir ve iyileştirebilir. Bu çalışmada çeviklik boyutları ile bilinçli farkındalık kavramlarının birbirleriyle ve sistemdeki diğer kavramlarla etkileşimine odaklanılmıştır. Bu etkileşimi analiz etmede, çok boyutlu yapıları daha iyi analiz etme fırsatı verdiği için Bulanık Bilişsel Harita aracı kullanılmıştır. Bulanık Bilişsel Harita yardımıyla, kuruluşların çeviklik boyutları ile bilinçli farkındalık ve organizasyonel bilinçli farkındalık kavramları bütünsel olarak değerlendirilmiştir. Bulanık Bilişsel Harita aracılığıyla, araştırma için belirlenen 41 değişkenin birbiriyle ilişkileri incelenmiş, 15 adet senaryo 3 seviyede oluşturulmuş ve analiz edilmiştir. İlk olarak bireysel seviye senaryoları oluşturulmuştur. Bu seviyede ele alınan 2 senaryoda; bilinçli farkındalık kavramı; duygusal çeviklik, öğrenme çevikliği, işgücü çevikliği gibi bireysel seviyede olan çeviklik kavramları üzerinde çalışılmıştır. İkinci olarak organizasyonel seviye senaryoları oluşturulmuştur. Bu seviyede ele alınan 10 senaryoda; organizasyonel seviyede olan çeviklik kavramları; organizasyonel bilinçli farkındalık, alıcı değişkenler; verici değişkenler; dijitalleşme, yenilikçilik, algılama, kavrama, dönüştürme, ekonomik performans, sosyal performans ve çevresel perfromans kavramları üzerinde çalışılmıştır. Son olarak hem bireysel hem de organizasyonel seviyenin birlikte ele alındığı senaryolar oluşturulmuştur. Bu seviyede ele alınan 3 senaryoda; bilinçli farkındalık, organizasyonel bilinçli farkındalık, dijitalleşme ve çeviklik kavramları üzerinde çalışılmıştır. Analiz edilen her senaryoda, üzerinde çalışılan pek çok kavramda farklı düzeylerde değişimler gözlenmiştir. Sonuç olarak çeviklik, dijitalleşme ve bilinçli farkındalık kavramlarının her birinin, organizasyonların tüm katmanlarındaki (bireysel, organizasyonel ve ağ) kavramlara önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in technology and unexpected environmental situations such as the Cov-19 pandemic have made business life more volatile, uncertain, complex and ambiguous. Organizations have started to utilize different agility practices (customer agility, partnership agility, operational agility, digital agility, etc.) to survive, take advantage of opportunities and cope with unexpected changes despite the threats that arise in the competitive and rapidly changing business life. However, when the literature is searched, many shortcomings related to agile practices have been identified. When employees work mindfully, they become more careful about themselves and their environment and can make better decisions. In business environments where organizational mindfulness exists, an organization can capture and improve distinctive details about its environment. In this study, the interaction of agility dimensions and mindfulness concepts with each other and other concepts in the system was searched. In analyzing this interaction, Fuzzy Cognitive Maps was used because it provides the opportunity to better analyze multidimensional structures. With the help of Fuzzy Cognitive Maps, the agility dimensions of organizations and the concepts of mindfulness and organizational mindfulness were evaluated holistically. Through the Fuzzy Cognitive Map, the relationships between the 41 variables determined for the research were examined and 15 scenarios were created and analyzed at three levels. First, individual-level scenarios were created. In two scenarios addressed at this level, the concept of mindfulness was studied; individual-level agility concepts such as emotional agility, learning agility, and workforce agility were studied. Second, organizational-level scenarios were created. In ten scenarios addressed at this level, the concepts of agility at the organizational level were studied; organizational mindfulness, receiver variables, transmitter variables, digitalization, innovation, sensing, seizing, transforming, economic performance, social performance and environmental performance concepts were studied. Finally, scenarios were created that addressed both individual and organizational levels. In three scenarios addressed at this level, the concepts of mindfulness, organizational mindfulness, digitalization, and agility were studied. In each scenario analyzed, a lot of changes were observed in many concepts at different levels in all 15 scenarios. Consequently, it has been determined that each of the concepts of agility, digitalization and conscious awareness has significant effects on the concepts at all layers of organizations (individual, organizational, and network).