İnsanın doğaya yabancılaşması çerçevesinde 20.yüzyıl sonrası resim sanatında manzara soyutlamalarının yeri
The role of landscape abstractions in post-20th century paintingwithin the context of human alienation from nature
- Tez No: 984602
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZGÜR TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğal peyzaj, Figüratif soyutlama, Kendine yabancılaşma, Manzara, Natural landscape, Figurative abstraction, Self-alienation, Landscape
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Resim sanatı, sürekli değişim ve gelişim halindedir ve aynı zamanda insanın geçmişten günümüze var olan durumlardan etkilendiği yansıttığı sanat dalıdır. 20. yüzyıl ile birlikte gelişen teknoloji ve değişiklik gösteren ekonominin olumlu/olumsuz değerlendirmelerinden toplum da nasibini almıştır. Bu tez çalışmasında bireyin bahsedilen olaylara tepkileri ile bireyin kendine ve topluma yabancılaşmasının resim sanatındaki yansımaları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that the art of painting is influenced by the ever-changing and evolving human experience, as well as by external circumstances that have occurred from the past to the present. With the 20th century, society has been affected by the advancements in technology and the positive/negative impacts of the shifting economy. In this thesis it is focused on the society's reactions and reflections to these events, examining predominantly how the individual's alienation from society and oneself is reflected in the art of painting.