Erol Akyavaş'ın resimlerinde tasavvufi imgelerin değerlendirilmesi
Evaluation of sufi images in Erol Akyavaş's paintings
  1. Tez No: 986807
  2. Yazar: YUSUF KÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. SELMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Erol Akyavaş, İmge, Tasavvufi İmge, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Erol Akyavaş, Image, Sufi Image, Contemporary Turkish Painting Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, çağdaş Türk resim sanatı bağlamında özgün bir konumda yer alan Erol Akyavaş'ın sanat anlayışını ve eserlerinde kullandığı tasavvufi imgeleri incelemektedir. Akyavaş; varlık, evren ve mutlak gerçekliğin anlamına yönelik düşünsel bir arayış içinde, fotoğraftan mimariye, matematikten geometriye, felsefeden din bilimlerine ve özellikle tasavvufa dek uzanan disiplinlerarası bir yaklaşımla üretimlerini şekillendirmiştir. Durağanlıktan uzak ve sürekli dönüşüm içinde gelişen sanat pratiği, onun içsel dünyasını ve entelektüel birikimini yansıtmaktadır. Tezin kuramsal çerçevesinde araştırmanın amacı, önemi ve yöntemi açıklanmış; imge kavramının geleneksel ve çağdaş sanat bağlamındaki işlevi ile tasavvufi imge anlayışı detaylı biçimde ele alınmıştır. Bu doğrultuda, Akyavaş'ın yaşam öyküsü, sanatsal üslubu ve biçimsel tercihleri değerlendirilerek, kullandığı simgesel dilin İslami temsil biçimleriyle ilişkisi sorgulanmıştır. Sonuç olarak, sanatçının tasavvufi temaları yalnızca biçimsel değil, aynı zamanda anlam katmanlarıyla yorumladığı ve bu imgeleri görünmeyenin temsil araçları olarak kurguladığı sonucuna varılmıştır. Akyavaş, sanatı aracılığıyla hakikatin derinliklerini kavrama çabasında olan bir içsel yolculuk izleyicisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the artistic practice of Erol Akyavaş, a distinctive figure within the field of contemporary Turkish painting, with particular focus on his use of Sufi images. Akyavaş developed a multidisciplinary approach that reflects his intellectual engagement with photography, architecture, mathematics, geometry, philosophy, and religious studies-particularly Sufism. His artistic process, characterized by continuous transformation and introspective inquiry, reveals a sustained pursuit of metaphysical truth and the essence of being. Within the conceptual framework of the research, the objective, significance, and methodology of the study are outlined, followed by an exploration of the historical and theoretical dimensions of the image and Sufi image in both traditional and modern art. The thesis further investigates Akyavaş's biography, artistic style, and the symbolic forms he employed, while interrogating the alignment of his visual language with Islamic systems of representation. The analysis demonstrates that Akyavaş did not merely utilize images as visual motifs, but rather as vehicles for conveying inner meaning and metaphysical inquiry. His works transcend formal representation, aiming instead to reveal what lies beyond the visible. Through this artistic strategy, the artist appears to embark on an inward journey shaped by spiritual reflection and ontological questioning. Ultimately, Akyavaş's artistic production is interpreted as a unique synthesis of tradition and modernity, through which the Sufi image becomes a medium for expressing the unseen dimensions of truth.