Domates üretiminde insansız hava aracı (HA) ve tarla pülverizatörü kullanılarak yabancı ot yönetimi
Weed management using UAV and field sprayer in tomato production
  1. Tez No: 988190
  2. Yazar: ALABI WALYOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BEHİÇ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Pülverizasyon, Pülverizasyon Performansı, Herbisit Uygulaması, Akıllı Tarım, Agricultural Spraying, Spraying Performance, Herbicide Application, Smart Agriculture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tarımsal üretimde geleneksel yöntemlerin yerini giderek daha fazla akıllı tarım teknolojileri almaktadır. Bu teknolojiler arasında, sivil kullanım için izin verilen insansız hava araçları (İHA'lar) da bulunmaktadır. İHA'ların tarımda kullanımı iki ana başlık altında toplanabilir; uzaktan algılama yoluyla veri toplama ve girdilerin uygulanması. Geleneksel tarımda pestisitler, kendi yürür makineler veya traktöre bağlı pülverizatörlerle karadan, ya da uçak veya helikopterlerle havadan uygulanmaktadır. Akıllı tarım teknolojileri kapsamında ise pestisit uygulamalarında İHA'ların, diğer yöntemlere kıyasla çeşitli avantajlar sunabileceği düşünülmektedir. Ancak bu avantajların etkili olabilmesi için doğru kullanım parametrelerinin belirlenmesi ve biyolojik etkinliğin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla İHA ile pestisit uygulamaları için farklı çalışma parametreleri (örneğin uçuş hızı, yüksekliği ve damla çapı) test edilmiş ve suya duyarlı kağıtlar kullanılarak kaplama oranı ve hacimsel damla çapı göz önünde bulundurulmuştur. Sonuç olarak, domates meyvesinin üzerinde kullanılan yaygın herbisitler ve adjuvan, 9 da alanda İHA ile uygulanmıştır. Aynı herbisitler, tarla pülverizatörü ile 5 da alanda uygulanmış ve her iki uygulamanın biyolojik etkinlikleri, kontrol alanı ile karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlere göre İHA ile yapılan uygulamanın biyolojik etkinliği %90,43 ile %95,66 arasında, tarla pülverizatörü ile yapılan uygulamanın etkinliği ise %90,05 ile %91,57 arasında ölçülmüştür. Bu çalışma, İHA'ların doğru uçuş parametreleriyle kullanıldığında, herbisit uygulamalarında başarılı bir alternatif olarak değerlendirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In agricultural production, traditional methods are increasingly being replaced by smart farming technologies. Among these technologies are unmanned aerial vehicles (UAV), which have become more prevalent with the approval of their civil use. The use of UAV in agriculture can be categorized under two main areas, data collection through remote sensing and input application. In traditional farming, pesticides are applied either from the ground using self-propelled or tractor-mounted sprayers, or from the air using planes or helicopters. In smart farming, UAV are considered to offer various advantages over other methods for pesticide application. However, for effective pest control, correct usage parameters and biological efficacy need to be assessed. To this end, different operational parameters (such as flight speed, flight altitude and droplet size) were tested and the optimum values were determined by considering the coverage ratio and volume mean diameter with water-sensitive papers. Using these optimal parameters, herbicides commonly and adjuvant used on tomato were applied over an area of 0.9 hectares with a UAV. The same herbicides were also applied over 0.5 hectares using a field sprayer, and the biological efficacy of both applications was compared against a control plot where no treatments were applied. According to the statistical analyses, the biological efficacy of the UAV application ranged from 90,43% to %95,66, while that of the field sprayer ranged from 90,05% to 91,57%. This study demonstrates that UAV, when operated with appropriate flight parameters, can be considered a successful alternative for herbicide applications.