Parkinson hastalarında farklı öncelikli ikili görev eğitiminin fiziksel performans ve kognisyon üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigating the effects of variable and fixed priority dual task training on balance, walking mobility and cognition in patients with Parkinson's disease
  1. Tez No: 988569
  2. Yazar: ELVAN ÖZCAN GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR TUNCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, İkili Görev eğitimi, Denge, Yürüme, Kognisyon Yazar, doktora eğitim süresi boyunca TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir, Parkinson's disease, Dual-task training, Balance, Walking, Cognition The author has been supported by TUBITAK throughout her doctorate process
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Parkinson hastalarında değişken ve sabit öncelikli ikili görev eğitiminin; fiziksel performans ve kognisyon üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla planlandı. 30 hasta randomize bir şekilde değişken öncelikli ikili görev (DÖ-İG) grubu, sabit öncelikli ikili görev (SÖ-İG) grubu ve tek görev (TG) grubu olarak üç gruba ayrıldı. Tüm gruplara 6 hafta, haftada 2 gün ve günde 60 dakika denge ve yürüme egzersizlerinden oluşan tedavi uygulandı. TG grubuna egzersizler tek görev şeklinde, DÖ-İG ve SÖ-İG gruplarına, bir kognitif görevle birlikte ikili görev şeklinde verildi. DÖ-İG grubunda hastalardan egzersiz süresinin bir yarısında önceliklerini motor göreve diğer yarısında ise kognitif göreve vermeleri istendi. SÖ-İG grubuna ise eğitim süresinin tümünde önceliklerini hem motor hem de kognitif göreve vermeleri istendi. Klinik semptomlar Birleşik Parkinson Hastalığı Değerleme Ölçeği (BPHDÖ), motor semptomlar BPHDÖ-3, fonksiyonel denge Berg Denge Ölçeği (BDÖ), stabilite limitleri Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT), statik denge Tek Ayak Üzerinde Durma Testi (TAÜDT), dinamik denge Dört Adım Kare Testi (DAKT), yürüme hızı On Metre Yürüme Testi (OMYT), kompleks yürüme Sekiz Şekilli Yürüme Testi (SŞYT), geri yürüme Üç Metre Geriye Yürüme Testi (ÜMGYT), fonksiyonel mobilite Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT), günlük yaşam aktiviteleri BPHDÖ-2, ikili görev becerileri İkili Görev Anketi (İGA), yürütücü işlevler İz Sürme Testi (İST), dikkat Stroop Testi (ST), bilgi işleme hızı Sembol Rakam Modaliteleri Testi (SRMT), sözel akıcılık Kelime Listesi Oluşturma Testi (KLOT) ve kinezyofobi Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) ile değerlendirildi. Tedavi öncesi-sonrası karşılaştırmalarda BPHDÖ-toplam, BPHDÖ-3, BDÖ, FUT, TAÜDT, DAKT, OMYT, SŞYT, ÜMGYT, SKYT, BPHDÖ-2, TKÖ açısından tüm gruplarda iyileşme gözlendi. Ancak İST, ST, KLOT ve İGA açısından yalnızca ikili görev gruplarında iyileşme gözlendi. SRMT açısından ise sadece DÖ-İG grubunda iyileşme izlendi. Çalışmamızda denge, ikili görev yeteneği ve bilgi işleme hızının değişken öncelikli ikili görev eğitiminde daha fazla geliştiği bulundu. Bu sonuçlar ikili görev eğitimlerinin tedavide etkili olduğunu, değişken öncelikli ikili görev eğitimlerinin hastanın ikili görev becerisi ve bağımsızlık düzeyini artırma konusunda daha başarılı bir yöntem olarak tedavi programlarında tercih edilebileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the effects of variable and fixed priority dual task training on physical performance and cognition in patients with Parkinson's disease (PwPD). 30 patients were randomly assigned into three groups: variable priority dual-task (VP-DT) group, fixed priority dual-task (FP-DT) group, and single task training (STT) group. All groups received training consisting of balance and walking exercises for 60 minutes, 2 days a week, for 6 weeks. The TG group received a single-task exercise, while the VP-DT and STT groups received a dual-task with a cognitive task. The VP-DT group was asked to prioritize the motor task for one half of the exercise period and the cognitive task for the other half. The FP-DT group was asked to give priority to both motor and cognitive tasks throughout the exercise period. The Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS) for clinical symptoms, UPDRS-3 for motor symptoms, Berg Balance Scale (BBS) for balance ability, Functional Reach Test (FRT) for stability limits, Single Leg Stance Test (SLST) for static balance, Four-Step Square Test (FSST) for dynamic balance, 10-Meter Walking Test (TMWT) for walking speed, Figure-of-Eight Walking Test (FEWT) for advanced walking, Three-Meter Backward Walking Test (TMBWT) for backward walking, Timed Up and Go Test (TUG) for functional mobility, UPDRS-2 for activities of daily living, Dual-Task Questionnaire (DTQ) for dual-task abilities, Trail Making Test (TMT) for executive functions, Stroop Test (ST) for attention, Symbol Digit Modalities Test (SDMT) for processing speed, Word List Generation Test (WLGT) for verbal fluency, and Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK) for kinesiophobia were used. In pre-post treatment comparisons, improvement was observed in all groups in terms of UPDRS-total, UPDRS-3, BBS, FRT, SLST, FSST, TMWT, FEWT, TMBWT, TUG, UPDRS-2, and TSK. However, improvement was observed only in the dual-task groups in terms of TMT, ST, WLGT and DTQ. In terms of SDMT, improvement was observed only in the VP-DT group. Our study found that balance, dual-task ability, and information processing speed improved more significantly with variable-priority dual-task training. These results demonstrate that dual-task training is effective in treatment and that it can be preferred in treatment programs as a more successful method for improving patients' dual-task skills and independence.