HАLKLА İLİŞKİLERDE KRİZ YÖNETİMİ: АZERBАYCАN ÖRNEĞİNDE STRАTEJİK YАKLАŞIMLАR
CRISIS MАNАGEMENT IN PUBLIC RELАTIONS: STRАTEGIC АPPROАCHES IN THE CАSE OF АZERBАIJАN
- Tez No: 989709
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL KАRАDEMİRLİDАĞ SUHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Kriz Yönetimi, Halkla İlişkiler, Azerbaycan, Vaka Analizi, Communication, Crisis Management, Public Relations, Azerbaijan, Case Study
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, halkla ilişkilerde kriz iletişimi stratejilerini ele almakta ve Azerbaycan'daki kuruluşların kriz anlarındaki iletişim yaklaşımlarını proaktif ve reaktif stratejiler çerçevesinde incelemektedir. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde, halkla ilişkilerin tanımı, bileşenleri ve iletişimsel yönü detaylandırılmış; kriz durumlarında uygulanan proaktif ve reaktif stratejiler arasındaki farklar vurgulanmıştır. Ayrıca sosyal medyanın krizlerin oluşumu, yayılımı ve yönetimi üzerindeki etkisi kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Azerbaycan'daki kurumsal yapının genel karakteristikleri, toplumsal güven dinamikleri, itibar algısı ve kriz yönetimine yönelik kültürel yaklaşımlar analiz edilmiştir. Ülkede bu alanda akademik eğitimin yetersizliği ve bilimsel çalışmaların kısıtlı olması, uzman insan kaynağı eksikliği ve kriz iletişimi konusunda kurumsallaşmış politikaların sınırlılığı, çalışmanın araştırma problemi açısından temel gerekçelerini oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında nitel yöntem kullanılmış, örnek vaka analizi tekniğiyle farklı kriz vakaları değerlendirilmiştir. Her bir kriz örneği, kriz türü, kurumsal tepki biçimi, uygulanan medya stratejileri ve kamuoyuna yönelik açıklamaların niteliği açısından analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra, Azerbaycan'da 10 kriz iletişimi uzmanı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiş, uzman görüşleri üzerinden vaka analizleri akademik bağlamda zenginleştirilmiştir. Uzmanlardan elde edilen veriler, kurumların kullandığı stratejilerin etkinliği bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, Azerbaycan'daki kuruluşların kriz süreçlerinde strajilerini analiz etmek ve bu alandaki mevcut eksiklikleri ortaya koyarak önerilerde bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
This study addresses crisis communication strategies in public relations and examines the communication approaches of organizations in Azerbaijan during crisis situations within the framework of proactive and reactive strategies. The theoretical framework of the study elaborates on the definition, components, and communicative aspects of public relations, emphasizing the differences between proactive and reactive strategies applied in crisis situations. Additionally, the impact of social media on the formation, dissemination, and management of crises is comprehensively evaluated. The second hapter analyzes the general characteristics of Azerbaijan's institutional structure, social trust dynamics, reputation perception, and cultural approaches to crisis management. The country's limited academic education in this field, the scarcity of scientific studies, the shortage of expert human resources, and the lack of institutionalized policies regarding crisis communication constitute the main reasons underpinning the research problem of this study. This research employed a qualitative method, evaluating different crisis cases using case study analysis techniques. Each crisis example was analyzed in terms of crisis type, institutional response style, implemented media strategies, and the quality of public statements. Furthermore, semi-structured in-depth interviews were conducted with a total of 10 crisis communication experts from Azerbaijan enriching the case analyses within an academic context. Data obtained from the experts were evaluated in terms of the effectiveness of the strategies employed by the institutions. The primary aim of this study is to analyze the strategies used by organizations in Azerbaijan during crisis processes and to identify existing shortcomings in this area in order to provide recommendations.