Yazılı basında mimarlığın temsili Cumhuriyet gazetesinde barınma meselesi (1946- 1960)
The representation of architecture in the printed press: The housing question in the Cumhuriyet newspaper (1946–1960)
  1. Tez No: 989803
  2. Yazar: BÜŞRA TOPDAĞI YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN AYDIN SANCAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Gazetesi, Doküman Analizi, Tematik İçerik Analizi, Medya, Cumhuriyet Newspaper, Document Analysis, Thematic Content Analysis, Media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 1946-1960 yılları arasında Türkiye'de yazılı basında barınma konusunun temsilleri Cumhuriyet Gazetesi üzerinden incelenerek, mimarlık, medya ve toplumsal dönüşüm arasındaki ilişkiler ortaya konulmaktadır. Mimarlık, ekonomik, politik ve kültürel bağlamlarla ilişkili bir pratiktir. Bu kabulden hareket eden çalışma, basında yer alan söylemlerin dönemin mekânsal politikalarını ve ideolojik yaklaşımlarını nasıl inşa ettiğini sorgulamaktadır. Araştırmada, 1946–1960 tarihleri arasında yayımlanan Cumhuriyet Gazetesi'nin tüm sayıları taranmış; bu kapsamda belirlenen 760 barınma konulu metin, doküman analizi ve tematik içerik analizi yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde“Konut Krizi ve Barınma Sorunları”,“Konut Politikaları ve Devlet Müdahaleleri”,“Gecekondu ve Kaçak Yapılaşma”ve“Konut Mimarisinde Modernleşme Söylemi ve Modern Yapı Üretim Teknikleri”olarak belirlenen temalar aracılığıyla, barınma söyleminin yıllar içindeki değişimi değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile Türkiye mimarlık tarihindeki barınma konusunun medya aracılığıyla yeniden okunmasına katkı sunulması hedeflenmektedir. Elde edilen sonuçlar, dönemin yazılı basınının önemli bir bileşeni olan Cumhuriyet Gazetesi'nin konut politikalarını aktaran pasif bir araç olmadığını; aksine, bu politikaların toplumsal düzeyde algılanış biçimini şekillendiren ve meşrulaştıran önemli bir aktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines representations of housing in the Turkish print media between 1946 and 1960, focusing on the Cumhuriyet newspaper. It aims to reveal the relationships between architecture, media, and social transformation. Architecture is approached as a practice intertwined with economic, political, and cultural contexts. Based on this premise, the study questions how press discourses constructed the spatial policies and ideological approaches of the period. For this research, all issues of the Cumhuriyet newspaper published between 1946 and 1960 were reviewed. Within this scope, a total of 760 housing-related texts were analyzed using document analysis and thematic content analysis methods. The evolution of housing discourse over time was examined through the themes identified as“Housing Crisis and Housing Problems,”“Housing Policies and State Interventions,”“Squatter Settlements and Illegal Construction,”and“The Discourse of Modernization in Housing Architecture and Modern Building Production Techniques.”This study aims to contribute to a reinterpretation of housing issues in Turkish architectural history through the media. The findings demonstrate that the Cumhuriyet newspaper, as an important component of the print media of the period, was not a passive vehicle for conveying housing policies. Instead, it functioned as a significant actor that shaped and legitimized how these policies were perceived at the societal level.