Evli kadınların dinleme becerisi ve iletişim yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between listening skills and communication competencies of married women
- Tez No: 989908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRA KEÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Analitik dinleme, Eleştirel dinleme/izleme, Etkiletişimli iletişim, Etkileşimli dinleme, Etkili iletişim, Etkin dinleme, Etkin iletişim, Evli kadınlar, Kişisel iletişim, Analytical listening, Critical listening/monitoring, Interactive communication, Interactive listening, Efficient communication, Active listening, Active communication, Married women, Personal communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli kadınların dinleme becerileri ile iletişim yeterlilik düzeyle-ri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu yeterliliklerin demografik ve sosyo ekonomik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. İlişkisel tarama mode-line dayalı betimsel nitelikteki çalışmanın örneklemini, İstanbul ili Zeytinburnu ilçe-sinde ikamet eden ve kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 18 yaş üstü 406 evli ka-dın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, İletişim Ye-terlilik Ölçeği ve Dinleme Türleri Ölçeği kullanılmış; elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), LSD (post-hoc) testleri uygulanmış, ayrıca değişkenler arası ilişkiler Pearson Korelasyon ve Regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çalışan evli kadınların bazı iletişim boyutlarında (empati, bireysel yönler, iletişimde teşvik) daha yüksek pu-anlara sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu kadınların eğitim durumları eleştirel dinleme-yi, evlilik süresi ise uyum yeterliliğini etkilemektedir. Çocuk sayısı, ilişkisel dinleme ve iletişimde teşvik yeterliliğini, gelir düzeyi ise etkileşimsel dinlemeyi anlamlı biçim-de etkilemiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri, evli kadınların dinleme becerileri ile iletişim yeterlilikleri arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler olduğunu belirlemiştir. Bu sonuçlar, dinleme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik programların yay-gınlaştırılmasının yanı sıra, aile danışmanlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi ve kadınla-ra yönelik destek mekanizmalarının oluşturulmasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the relationship between married women's listening skills and their communication competence levels, and to identify how these competencies change according to demographic and socio-economic variables. This study is based on the relational survey model and convenience sampling. Its sampling group includes 406 married women who are over 18 and residing in Zeytinburnu Co-unty in Istanbul. Data were collected using the Demographic Information Form, the Communication Competence Scale, and the Listening Types Scale, and analyzed with SPSS 25.0. Since the data has normal distribution, Independent Samples T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and LSD (post-hoc) tests were applied; relationships between variables were conducted using Pearson Correlation and Reg-ression analyses. When we consider outcomes of this research, we see that working married women have higher scores in some communication dimensions(empathy, in-dividual aspects, encouragement in communication). Educational levels of these wo-men have influences on critical listening skills, while their marriage durations have influences on the adaptation skills. Number of children in marriage significantly af-fects relational listening skills and motivation for communication, whereas income levels of the families significantly influence interactive listening skills. Correlation and regression analyses demonstrated that there are positive and meaningful relations between married women's listening skills and their communication competences. These results highlight the importance of expanding programs aimed at improving listening and communication skills, strengthening family counseling services, and establishing support mechanisms for women.