Kumaş özelliklerinin giysi formları ve yüzeyleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
An investigation of the effects of fabric properties on clothes forms and surfaces
  1. Tez No: 990471
  2. Yazar: ESRA SUNERLİ TOPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDEF ACAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kumaş Özellikleri, Giysi Formu, Kumaş ve Form İlişkisi, Dökümlülük, Kumaş Performans Özellikleri, Giysi Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı, Fabric Properties, Apparel Form, Fabric–Form Relationship, Drapability, Fabric Performance Properties, Apparel Design, Textile and Fashion Design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
“Kumaş Özelliklerinin Giysi Formları ve Yüzeyleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi”başlıklı sanatta yeterlik tez çalışması kapsamında, seçilen kumaşların farklı giysi formları ve yüzeyleri üzerindeki etkilerini analiz etmeye yönelik kapsamlı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Tasarım sürecinde kumaşların giysi formu ve yüzeyine etkilerinin incelenmesi, deneme-yanılma ihtiyacını azaltıp zaman ve malzeme tasarrufu sağlaması bakımından önem taşımaktadır. Birinci Bölümde, giysilik kumaşlar üzerine literatür araştırması yapılarak farklı kumaş türleri ve teknik özellikleri incelenmiş; kumaşların giysi formuyla ilişkili performans özelliklerine dayalı sınıflandırma yapılmıştır. İkinci Bölümde, kumaş özellikleri ile giysi formu arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Dokuma kumaşların hacim ve dökümlülük özelliklerinin farklı giysi form tiplerine etkileri değerlendirilmiş; ayrıca geleneksel dikiş teknikleri ile 3B baskı gibi yenilikçi giysi üretim yöntemleri kumaş-form etkileşimleri bağlamında incelenmiştir. Üçüncü Bölümde ise uygulamalı giysi-form denemeleri gerçekleştirilerek, farklı özellikteki dokuma kumaşların bir gömlek formu üzerinde denenmiş ve sonuçlar objektif ile subjektif değerlendirmeler ışığında analiz edilmiştir. Ön çalışmada asimetrik bir gömlek tasarımında farklı kol formları karşılaştırılmış, ana uygulamada ise 36 beden temel gömlek kalıbında çeşitli dokuma kumaşların form ve yüzey üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular tablolarla sunularak kumaşların giysi formu ve yüzeyine etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the proficiency in art thesis titled“An Investigation of the Effects of Fabric Properties on Clothes Forms and Surfaces”a comprehensive study was conducted to analyze the effects of selected fabrics on different garment forms and surfaces. Examining the effects of fabrics on garment form and surface during the design process is significant in terms of reducing trial-and-error practices and saving time and material. In the First Chapter, a literature review on apparel fabrics was carried out, and different fabric types and their technical properties were examined; a classification based on performance properties related to garment form was established. In the Second Chapter, the relationships between fabric properties and garment form were investigated. The effects of the volume and drape characteristics of woven fabrics on different garment form types were evaluated; additionally, traditional sewing techniques and innovative garment production methods such as 3D printing were examined within the context of fabric–form interactions. In the Third Chapter, applied garment–form trials were conducted in which fabrics with different characteristics were tested on a shirt form, and the results were analyzed through objective and subjective evaluations. In the preliminary study, different sleeve forms were compared on an asymmetrical shirt design, while in the main application, the effects of various fabrics on form and surface were examined using a size 38 basic shirt pattern. The findings were presented in tables, and the effects of fabrics on garment form and surface were discussed.