Gastrointestinal sistem kanamalarında kullanılan skorlama sistemlerinin 30 günlük mortaliteyi öngörme ve hospitalizasyon ihtiyacını belirlemedeki etkinliklerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
The retrospective comparison of the effectiveness of scoring systems used in gastrointestinal bleeding in predicting 30-day mortality and determining the need for hospitalization
- Tez No: 990918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Gastrointestinal kanama, Mortalite, Risk değerlendirmesi, Yoğun Bakım Ünitesi, Emergency Department, Gastrointestinal Hemorrhage, Intensive Care, Mortality, Risk Assessment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Gastrointestinal Sistem Kanamalarında Kullanılan Skorlama Sistemlerinin 30 Günlük Mortaliteyi Öngörme ve Hospitalizasyon İhtiyacını Belirlemedeki Etkinliklerinin Retrospektif Olarak Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları için geliştirilen risk skorlama sistemlerinin, acil serviste 30 günlük mortalite ve yoğun bakım yatışını (YBÜ) öngörmedeki tanısal performansları bu çalışmada karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Yöntem: Bu çalışma, 1 Ocak 2014–31 Mart 2025 tarihleri arasında GİS kanaması tanısı alan hastalarda yürütülen retrospektif bir çalışmadır. Üst GİS grubu ve Alt GİS grubu olarak gruplandırıldı, tüm olgular için 13 risk skoru hesaplanarak risk skorlarının 30 günlük mortalite ve YBÜ yatış gereksinimini öngörmedeki performansları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 1524'ü üst GİS, 496'sı alt GİS kanaması olmak üzere toplamda 2020 hasta dahil edildi. 30 günlük mortaliteyi ön görmede Üst GİS grubunda, AIMS65 (AUROC=0,850), CANUKA (AUROC=0,821), NOBLADS (AUROC=0,812), ABC (AUROC=0,801) ve Pre-Rockall (AUROC=0,798) skorlarının; Alt GİS grubunda ise GBS (AUROC=0,851), MEWS (AUROC=0,841), mGBS (AUROC=0,832), CANUKA (AUROC=0,817) ve NOBLADS (AUROC=0,809) skorlarının yüksek tanısal performans gösterdiği saptandı (tümü için p<0,001). YBÜ yatış gereksinimini öngörmede her iki grupta da skorlama sistemlerinin tanısal performansları orta düzeyde tespit edildi. Sonuç: Gastrointestinal kanamalı hastalarda risk skorlama sistemleri, 30 günlük mortaliteyi öngörmede iyi ayırt edici güce sahiptir. Üst GİS kanamalarında AIMS65, alt GİS kanamalarında ise GBS en yüksek prognostik değeri göstermiş; NOBLADS ve MEWS skorları ek prognostik katkı sağlamıştır. Buna karşın, hiçbir skor yoğun bakım yatış gereksinimini tek başına güvenilir biçimde öngörememiştir.
Özet (Çeviri)
The Retrospective Comparison of the Effectiveness of Scoring Systems Used in Gastrointestinal Bleeding in Predicting 30-Day Mortality and Determining the Need for Hospitalization Objective: The diagnostic performance of risk scoring systems developed for gastrointestinal bleeding in predicting 30-day mortality and intensive care unit admission in the emergency department was comparatively evaluated in this study. Method: This retrospective study included patients diagnosed with GI bleeding between January 1, 2014, and March 31, 2025. Patients were classified as upper or lower GI bleeding. Thirteen risk scores were calculated for all patients, and their performance in predicting 30-day mortality and ICU admission was compared. Results: A total of 2,020 patients were included, of whom 1,524 had upper GI bleeding and 496 had lower GI bleeding. In predicting 30-day mortality, AIMS65 (AUROC = 0.850), CANUKA (AUROC = 0.821), NOBLADS (AUROC = 0.812), ABC (AUROC = 0.801), and Pre-Rockall (AUROC = 0.798) demonstrated high diagnostic performance in the upper GI bleeding group. In the lower GI bleeding group, GBS (AUROC = 0.851), MEWS (AUROC = 0.841), mGBS (AUROC = 0.832), CANUKA (AUROC = 0.817), and NOBLADS (AUROC = 0.809) showed high diagnostic accuracy (all p < 0.001). The ability of the scoring systems to predict ICU admission was moderate in both groups. Conclusion: The AIMS65 score showed strong discriminatory ability for predicting 30-day mortality in patients with upper GI bleeding, while NOBLADS and MEWS scores were effective in upper and lower GI bleeding, respectively. However, the limited ability of any single score to accurately predict ICU admission highlights the need for a comprehensive risk assessment incorporating clinical findings. These results may support more accurate early risk stratification and clinical decision-making in the emergency department.