Numerical modeling of tunnel excavation interacting with a building
Yapı ile etkileşimde olan tünel kazısının sayısal modellemesi
  1. Tez No: 992074
  2. Yazar: BEDİRHAN YETKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN BALABAN, PROF. DR. EMİLİO BİLOTTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Avusturya tünel inşa yöntemi, New Austrian tunneling method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Napoli Metro Hattı 6'da gerçekleştirilen tünel kazısı kaynaklı zemin hareketlerinin binalar üzerindeki etkileri sayısal bir çalışma ile incelenmiştir. PLAXIS 3D sonlu eleman modellemesi kullanılarak tünel kaynaklı oturmalar ile mevcut yapıların etkileşimi analiz edilmiştir. Hem yeşil alan (yapısız) hem de zemin-yapı etkileşimi senaryoları modellenerek, yapı rijitliği ve temel özelliklerinin deformasyon üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Mohr-Coulomb ve Hardening Soil modelleri, HSsmall modeli dahil olmak üzere, tünel güzergahındaki farklı zemin katmanlarının (kum, piroklastik zeminler, sinirit ve tüf) doğrusal olmayan davranışını simüle etmek için kullanılmıştır. Model kalibrasyonu, Napoli Metro projesi alanındaki jeoteknik inceleme sonuçları kullanılarak yapılmıştır. Analizler, oturma çukurları, yatay yer değiştirmeler ve yapı elemanlarında oluşan iç kuvvetler üzerinde yoğunlaşmıştır. Eksenel kuvvetler (ΔN) ve düşey yer değiştirmeler (Δuz), arayüz rijitliği değişimleri (R=1 ve R=0,01) altında incelenmiştir. Sonuçlar, yapı rijitliğinin zemin deformasyon profillerini önemli ölçüde değiştirdiğini, çökme bölgelerinde maksimum oturmaları azalttığını ve kabarma bölgelerinde deformasyonları koruduğunu veya artırdığını göstermektedir. Çalışma, zemin-yapı etkileşiminin dikkate alınmasının ve gelişmiş sayısal modellemenin, kentsel tünel projelerinde yapısal riskleri minimize etmek için önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of tunnel excavation-induced ground movements on buildings through a numerical study of Napoli Metro Line 6. Using PLAXIS 3D finite element modeling, interactions between tunnel settlements and existing structures were analyzed. Both greenfield and soil-structure interaction scenarios were modeled to assess the influence of building stiffness and foundation properties. The Mohr-Coulomb and Hardening Soil models, including HSsmall, simulated nonlinear soil behavior along the tunnel alignment, covering sand, pyroclastic soils, cinerite, and tuff. Model calibration was performed using results from geotechnical investigations. Analyses focused on settlement troughs, horizontal displacements, and internal forces in building elements. Axial forces (ΔN) and vertical displacements (Δuz) were examined under interface stiffness variations (R=1 and R=0.01). Results indicate that building stiffness significantly modifies ground deformation, reducing settlements in sagging zones while maintaining or increasing deformations in hogging zones. The study highlights the importance of soil-structure interaction and advanced numerical modeling to minimize structural risks in urban tunneling projects.