Dejeneratif lomber spinal stenozlu hastalarda interspinöz distraksiyon (x-stop) sisteminin spinal kanal ve nöral foramina ölçümleri üzerindeki etkileri ve klinik sonuçlarımız
The effects on spinal canal and neural foramina , and clinical results of applied i̇nterspinous distraction (x-stop) system i̇n patient with degenerative lumbar spinal stenosis
- Tez No: 992683
- Danışmanlar: UZMAN EVRİM DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Lomber vertebra, Spinal stenoz, Lumbar vertebrae, Spinal stenosis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
LSS'nin pozisyon bağımlı bir durum olduğu, fleksiyonda semptomların azaldığı ve ekstansiyonda alevlendiği iyi bilinmektedir. Buna ek olarak radyografik, histolojik ve biyomekanik çalışmalar, fleksiyonda spinal kanal ve nöral foramen alan ve çaplarının artması ile ağrının azaldığını doğrulamıştır(75). X-Stop cihazının amacı, stenotik seviyede ekstansiyonu engellemek ve oturur pozisyondakine benzer şekilde spinal kanal ve nöral foramen alan ve çaplarını arttırmak, anatomiyi bozmadan semptomları ortadan kaldırmaktır(6). Bu çalışmada hafif veya orta derecede dejeneratif LSS tanısı ile X-Stop interspinöz cihazı uygulanan 20 hastada, ZKA ve MOSS skalaları kullanarak hastaların klinik olarak düzelmelerini, preoperatif ve postoperatif çekilen MRI'ler ile spinal kanal ve nöral foramenlerin ölçümlerindeki etkilerini belirlemeyi amaçladık. Preoperatif ZKA skoru ile postoperatif ZKA skoru arasında anlamlı bir fark olduğu (p<0,0001), aynı şekilde preoperatif MOSS skoru ile postoperatif MOSS skoru arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi(p<0,0001). Ortalama 27,55 aylık takiplerde, klinik olarak 20 hastanın 14'ünde başarılı, 6'sında başarısız yani %70 başarılı, %30 başarısız sonuçlar bulduk. Çalışmada X-Stop uygulanan 13 hastanın 18 seviye stenozu değerlendirildi. Ortalama intervertebral foramen aralığı sağda %17,85, solda %14,23 arttı(p<0,0001 ve p=0,0014). Ortalama intervertebral genişlik sağda %16,67, solda %17,94 arttı(p<0,0001). Ortalama posterior disk yüksekliği %10,14 arttı(p=0,0002). Ortalama lateral reses çapı ölçümleri sağda %35,17 ve solda %40,14 arttı(p<0,0001). Santral kanal çapı ölçümlerinde değişiklik gözlenmezken, ortalama santral kanal alanı %18,87 arttı(p<0,0001).
Özet (Çeviri)
It is well known that LSS is position depent, has reduced symptoms in flexion and blazes out in extension. In addition, radiographic, histological and biomechanical studies proved that area and diameter of neural foramina and spinal canal increase with decreasing pain in flexion(75). The purpose of X-Stop device is to prevent extension at stenotic level, to increase area and diameter of neural foramina and spinal canal in alike seated position and to remove symptoms without damaging anatomy. In this study it is aimed to determine by using ZKA and MOSS scalas the clinical recovery, in measurements of spinal canal and neural foramina with take an MRI's of preoperative and postoperative in 20 mild or modarate degree degenerative LSS patients who used X-Stop interspinous device. It is found that there is a significant difference between preoperative ZKA and postoperative ZKA score (p<0,0001),in the same way a significant difference between preoperative MOSS and postoperative MOSS score (p<0,0001). In a avarage of 27,55 months, 14 of 20 patient healed means 70% success. In this study 18 levels stenosis of 13 X-Stop used patients are evaluated. Average intervertebral foramen area increased at right 17,85% and left 14,23% (p<0,0001 and p=0,0014). Average intervertebral width increased at right 16,67% and left 17,94%(p<0,0001). Average posterior disc height increased 10,14% (p=0,0002). Average lateral reses diameter measurements height increased at right 35,17% and left 40,14% (p<0,0001). While there is no change observed in measurements of central canal diameter, average central canal area increased 18,87%(p<0,0001).