Uluslararası ticaret işletmelerinde iş yorgunluğunun prososyal davranışlar ve iş stresi üzerindeki etkisi: Konya örneği
The effect of job burnout on prosocial behaviors and job stress in international trade companies: The case of Konya
- Tez No: 992990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KIZILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: İş stresi, Job stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
İş yorgunluğu, çalışanların uzun süreli iş talepleri karşısında fiziksel, duygusal ve zihinsel kaynaklarında azalma yaşamasıyla ortaya çıkan bir olgudur. İş yorgunluğu, yoğun iş yükü, zaman baskısı ve sürekli performans beklentileri gibi çalışma koşullarıyla ilişkilendirilmektedir. Çalışanların enerji düzeylerini ve iş ortamındaki tutumlarını etkileyebilen bu durumun, iş stresi ve prososyal örgütsel davranışlar ile bağlantılı olabileceği ifade edilmektedir. İş yorgunluğunun bireysel ve örgütsel düzeyde çeşitli sonuçlar doğurabildiği görülmüş; bu nedenle çalışma yaşamında dikkate alınması ve ele alınması gereken önemli konulardan biri hâline gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı; Konya'da uluslararası ticaret işletmelerinde çalışan bireylerde iş yorgunluğu, prososyal örgütsel davranışlar ve iş stresi arasındaki ilişkileri incelemek ve bu değişkenlerin birbirleriyle olan etkileşimlerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda araştırma, söz konusu işletmelerde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 392 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada iş yorgunluğu, prososyal örgütsel davranışlar ve iş stresi düzeylerini ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir ölçekler kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Ardından elde edilen veriler, SPSS ve JASP istatistik paket programları aracılığıyla betimsel istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri kapsamında incelenmiş ve elde edilen bulgular raporlanmıştır. Analiz sonuçları, iş yorgunluğunun prososyal örgütsel davranışlar üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu, iş yorgunluğun iş stresi üzerinde de pozitif ve anlamlı bir etki yarattığını ortaya koymuştur. Ayrıca, iş stresinin prososyal örgütsel davranışlar üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, yalnızca iş yorgunluğunun iş stresi üzerindeki etkisinin beklenen yönde gerçekleştiğini; diğer iki etkide ise öngörülenin aksine pozitif yönlü etkilerin ortaya çıktığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Work fatigue is a phenomenon that arises when employees experience a depletion of their physical, emotional, and mental resources in the face of long-term work demands. Work fatigue is associated with working conditions such as heavy workloads, time pressure, and constant performance expectations. It has been suggested that this condition, which can affect employees' energy levels and attitudes in the workplace, may be linked to work stress and prosocial organizational behaviors. Work fatigue has been found to have various consequences at both the individual and organizational levels; therefore, it has become one of the important issues that need to be considered and addressed in the workplace. The primary objective of this study is to examine the relationships between job burnout, prosocial organizational behaviors, and job stress among individuals working in international trade companies in Konya and to reveal the interactions between these variables. Within this scope, the research was conducted on 392 employees working in the aforementioned companies who agreed to participate in the study. Valid and reliable scales were used in the study to measure levels of job burnout, prosocial organizational behaviors, and job stress. Validity and reliability analyses were performed on the scales. The data obtained were then examined using descriptive statistics, correlation, and regression analyses via the SPSS and JASP statistical software packages, and the findings were reported. The analysis results revealed that work fatigue has a positive and significant effect on prosocial organizational behaviors and that work fatigue also has a positive and significant effect on work stress. Furthermore, it was determined that job stress has a positive and significant effect on prosocial organizational behaviors. These findings show that only the effect of job fatigue on job stress occurred in the expected direction; in contrast, the other two effects showed positive effects contrary to what was predicted.