Çoklu ilaç direnci olan klebsiella pneumoniae izolatlarında antibiyotik kombinasyonlarının in vitro etkinliğinin ve karbapenemaz varlığının araştırılması
Investigation of in vitro efficacy of antibiotic combinations and presence of carbapenemase in multidrug resistant klebsiella pneumoniae isolates
  1. Tez No: 993203
  2. Yazar: PELİN KAMURAN DURAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılığı, Karbapenemler, Carbapenems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Dirençli Gram-negatif bakterilere bağlı enfeksiyonlar giderek artış göstermektedir. Bu enfeksiyonlar, sınırlı tedavi seçenekleri ve yeni antimikrobiyal ajanların kısıtlılığı nedeniyle halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Klebsiella pneumoniae (K.pneumoniae) çoklu ilaca dirençli (ÇİD) bakteriler arasında geniş yer tutmaktadır. Bu enfeksiyonların tedavisinde önemli seçeneklerden biri antibiyotiklerin kombine kullanımıdır. Çalışmamızda, enfeksiyon etkeni olarak izole edilen ÇİD K. pneumoniae izolatlarında karbapenemaz varlığının fenotipik ve genotipik olarak belirlenmesi in vitro ortamda meropenem/kolistin (MEM-COL), meropenem/seftazidim-avibaktam (MEM-CZA), kolistin/seftazidim-avibaktam (COL-CZA) kombinasyonlarının, karbapenem dirençli K. pneumoniae (KDKp) izolatlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ocak 2022-Kasım 2023 tarihleri arasında, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin çeşitli kliniklerinden tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen hasta örneklerinden izole edilen, ÇİD olduğu belirlenen K. pneumoniae izolatlarından randomize olarak seçilmiş izolatlar dahil edildi. İzolatların karbapenem direnç genleri OXA-48 (oksasilinaz), KPC (Klebsiella pneumoniae karbapenemaz), NDM (New Delhi metallo-beta-laktamaz), OXA-51, OXA-23/58 polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile araştırıldı. MEM-COL, MEM-CZA ve COL-CZA antimikrobiyal etkileşimleri dama tahtası yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmaya dahil edilen 90 izolatın 87'sinde en az bir karbapenemaz geni saptandı. En sık OXA-48 geni belirlenmiş olup toplam 72 izolatta görülmüştür. Bunların 56'sında ise izole halde tespit edilmiştir. KPC geni 10, NDM geni 5, OXA-23/58 geni 19, OXA-51 geni 7 izolatta görülmüştür. COL, CZA, MEM antibiyotiklerinden en az birine dirençli olan izolatlardan randomize olarak seçilen sekiz izolat için yapılan sinerji testinde COL-CZA'ya karşı dört izolatta (4/8) sinerjistik etki, MEM-CZA'ya karşı altı izolatta (6/8) sinerjistik etki saptanmıştır. Ayrıca toplam 20 izolat için yapılan MEM-COL sinerji testinde MEM-COL'a karşı dokuz (9/20) izolatta sinerjistik etki saptandı. Sonuç olarak, bölgemizdeki KDKp izolatlarında karbapenemaz genlerinden en sık OXA-48 tespit edilmiş olup, KPC ve NDM'nin de bulunduğu gösterilmiştir. NDM pozitif izolatlarda parsiyel sinerjistik etkinin sinerjistik etkiye kıyasla daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmamızda uyguladığımız karbapenem inaktivasyon metodunun duyarlılığı düşük tespit edildiğinden karbapenemaz varlığının başka testlerle doğrulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Infections due to resistant Gram-negative bacteria are on the rise. These infections pose a serious threat to public health due to limited treatment options and the scarcity of new antimicrobial agents. Klebsiella pneumoniae (K.pneumoniae) is a major multidrug-resistant (MDR) bacterium. Combined use of antibiotics is one of the important options in the treatment of these infections. In our study, we aimed to determine the presence of carbapenemase in MDR K. pneumoniae isolates phenotypically and genotypically and to investigate the effect of meropenem/colistin (MEM-COL), meropenem/ceftazidime-avibactam (MEM-CZA), colistin/ceftazidime-avibactam (COL-CZA) combinations on carbapenem-resistant K. pneumoniae (CRKp) isolates in vitro. Between January 2022 and November 2023, randomly selected isolates of MDR K. pneumoniae isolated from patient samples sent to the medical microbiology laboratory from various clinics of Düzce University Medical Faculty Research and Application Hospital were included. Carbapenem resistance genes OXA-48 (oxacillinase), KPC (Klebsiella pneumoniae carbapenemase), NDM (New Delhi metallo-beta-lactamase), OXA-51, OXA-23/58 were investigated by polymerase chain reaction (PCR). MEM-COL, MEM-CZA and COL-CZA antimicrobial interactions were determined by checkerboard method. At least one carbapenemase gene was detected in 87 of the 90 isolates included in the study. The most common gene was OXA-48, which was detected in 72 isolates. It was detected in 56 of these isolates. KPC gene was detected in 10 isolates, NDM gene in 5 isolates, OXA-23/58 gene in 19 isolates and OXA-51 gene in 7 isolates. In the synergy test performed for eight isolates randomly selected from the isolates resistant to at least one of COL, CZA, MEM antibiotics, synergistic effect was detected in four isolates (4/8) against COL-CZA and synergistic effect was detected in six isolates (6/8) against MEM-CZA. In addition, in the MEM-COL synergy test performed for a total of 20 isolates, synergistic effect was detected in nine (9/20) isolates against MEM-COL. In conclusion, OXA-48 was the most frequently detected carbapenemase gene in the KDKp isolates in our region, and KPC and NDM were also found. Partial synergistic effect was found to be more common in NDM positive isolates compared to synergistic effect. In addition, since the sensitivity of the carbapenem inactivation method applied in our study was found to be low, it was concluded that the presence of carbapenemase should be confirmed by other tests.