Behçet Necatigil'in ilk dönem şiirlerinde etkilenme endişesi
Anxiety of influence in Behçet Necatigil's early poems
- Tez No: 993380
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebi eleştiri, Edebiyat kuramları, Türk edebiyatı, Türk şiiri, Literary criticism, Literary theories, Turkish literature, Turkish poem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
Özet
Behçet Necatigil (1916-1979), yarım yüzyıla yakın süren edebi yaşamında şiirleriyle, edebiyat incelemeleri ve çevirileriyle edebiyatın her alanında yer almıştır. O, XX. yüzyılın ikinci çeyreğinde başladığı şairliğini ömrünün sonuna dek devam ettirmiştir. Necatigil'in modern Türk şiiri içerisinde hiçbir akımın doğrudan içerisinde yer almadığı, özgün bir şiir dünyası oluşturduğunu söylemek mümkündür.. Behçet Necatigil'in şairliği boyunca hem çağdaşlarıyla hem de kendisinden önce gelen şairlerle kurduğu şiirsel ilişkilenmeler, onun şiirinin anlaşılmasında önemlidir. Amerikalı edebiyat eleştirmeni Harold Bloom'un (1930-2019), 1970'lerin ortalarında ortaya attığı ve ömrünün sonuna dek üzerinde çalıştığı“etkilenme endişesi”kuramı, Necatigil'in kendisini şair olarak var ederken izlediği yolun anlaşılmasında yol gösterici olmaktadır. Harold Bloom, şiir tarihini şairler arası etkilenme ilişkileri adını verdiği bir olgunun üzerinden açıklamaktadır. Onun yaklaşımına göre, her şair kendisini var ederken önceki şiire karşı özel bir tutum izlemektedir. Şair özgün şiirini, kuşatılmış olduğu diğer şiirlerin onda yarattığı endişe duygusunu aşmak için izlediği birtakım yollarla oluşturmaktadır. Şairin izlediği bu yollar başka şiirlere karşı girişilen birtakım“özgün”okumaların sonucunda oluşmaktadır ve şair“revizyon kategorileri”adı verilen bir dizi sürecin içinden geçerek ömrünün sonuna dek bu şiirsel endişeyi aşarak kendi özgün şiirini aramaktadır. Bu çalışmada da metin esaslı bir yaklaşımla Necatigil'in ilk üç şiir kitabındaki şiirler incelenmiştir. Behçet Necatigil'in, 1941-1952 yılları arasında kaleme aldığı şiirlerinden oluşturduğu bu ilk üç şiir kitabında, Harold Bloom'da kuramsal ifadesini bulan“etkilenme endişesi”nin mevcut olduğunu ve Necatigil'in bu şiirsel endişeyi aşmak için geçirdiği“revizyon kategorileri”ni gözlemlemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Behçet Necatigil (1916-1979) was active in every field of literature throughout his literary career, which spanned nearly half a century, through his poetry, literary criticism, and translations. He began his career as a poet in the second quarter of the 20th century. It is possible to say that Necatigil did not belong directly to any movement within modern Turkish poetry, but created a unique poetic world. It is also noteworthy that Necatigil transformed his poetry while preserving its originality, in parallel with the changing understandings of poetry within this originality. The concept of“anxiety of influence,”introduced by American literary critic Harold Bloom (1930-2019) in the mid-1970s and which he worked on until the end of his life, serves as a guide in understanding the path Necatigil followed in establishing himself as a poet. Harold Bloom explains the history of poetry through what he calls the phenomenon of inter-poetic influence. According to his approach, every poet adopts a particular attitude toward the poetry around them while establishing their own poetical identity. The poet creates his original poetry by following certain paths in order to overcome the sense of anxiety that other poems surrounding him. These paths result from a series of misreadings of other poems, and the poet, passing through a series of processes called“revisionary ratios”, seeks his own original poetry by overcoming this poetic anxiety until the end of his life. This study also examines a text-oriented approach by analyzing the poems in Necatigil's first three poetry books. In these first three poetry books, compiled from poems written by Behçet Necatigil between 1941 and 1952, it is possible to observe the presence of the“anxiety of influence”theorized by Harold Bloom and the“revisionary ratios”Necatigil underwent to overcome this poetic anxiety.