İnönü Sağlık Ocağı Bölgesi'nde 15-49 yaş evli kadınlarda bakteriyel vaginozis, candidiasis, trichomoniasis, gonore sıklığı, bunu etkileyebilecek bazı faktörlerin irdelenmesi ve sağlık ocağında kullanılabilecek tanı yöntemleri
Prevalence of bacterial vaginosis, candidi asis, trichomoniasis, gonorrhea in married women aged between 15-49 years in İnönü Health District, factors related with this entities and diagnostic approach that can be used in health centre
- Tez No: 99506
- Danışmanlar: PROF.DR. GAZANFER AKSAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyel vaginozis, candidiasis, trichomoniasis, gonore, taze preparat, gram preparat, KOH preparatı, kültür, duyarlık, seçicilik, tutarlılık, Bacterial vaginosis, candidiasis, trichomoniasis, gonorrhea, saline wet mounts, KOH wet mounts, gram stain, sensitivity, specificity, agreement
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET İNÖNÜ SAĞLIK OCAĞI BÖLGESİ'NDE 15-49 YAŞ EVLİ KADINLARDA BAKTERİYEL VAGİNOZİS, CANDİDİASİS, TRİCHOMONİASİS, GONORE SIKLIĞI, BUNU ETKİLEYEBİLECEK BAZI FAKTÖRLERİN İRDELENMESİ ve SAĞLIK OCAĞI'NDA KULLANILABİLECEK TANI YÖNTEMLERİ Dr.Türkan GÜNAY Bu çalışmada, İnönü Sağlık Ocağı Bölgesi'nde 15-49 yaş evli kadınlarda bakteriyel vaginozis, candidiasis, trichomoniasis, gonore sıklığını, buna bazı faktörlerin etkisini ve Sağlık Ocağı'nda kullanılabilecek tanı yöntemlerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma analitik tipte olup, küme örnekleme yöntemiyle seçilen iki ebe bölgesindeki kadınların 426 kadının tümü çalışmaya alınmıştır. Ulaşma oranı %42.5'tir. Sağlık Ocağı'nda anket formu ile demografik özellikler ve alışkanlıklar sorgulanmış, pelvik bakı ve akıntının laboratuvar bakısı (pH, Whiff testi, taze preparat, KOH preparatı, gram preparat) yapılmıştır. Alınan örnekler Stuart besiyerinde taşınarak Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda gram preparat ve kültür ile değerlendirilmiştir. Bakteriyel vaginozis tanısı Amsel kriterlerine göre, candidiasis tanısı kültürde etkenin üretilmesiyle, trichomoniasis tanısı taze preparatta trofozo iti erin görülmesiyle, gonore tanısı gram preparatta diplokokların saptanmasıyla konulmuştur. Araştırma grubunda bakteriyel vaginozis %23.8, candidiasis %7.2, trichomoniasis %0.5 sıklıktadır, gonore saptanmamıştır. Bakteriyel vaginozis ve candidiasis ile yaş, öğrenim durumu, RlA, oral kontraseptif, kondom, geri çekme yöntemi kullanımı, vaginal duş alışkanlığı, servikal ektopi varlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Bakteriyel vaginoziste, Amsel kriterlerine göre konan tanıyla karşılaştırıldığında, sadece akıntı özelliğine bakılarak konulan tanının duyarlığı %100, seçiciliği %43, tek başına kültürün ve gram preparatın duyarlığı sırasıyla %16.3 ve %34.9, seçiciliği %97.8 ve %94.9 bulunmuştur. Tanıda tek başına akıntı özelliğinin veya laboratuvar yöntemlerinin kullanılmaması gerektiği düşünülmüştür. Candidiasis tanısında, akıntı özelliğine göre konulan tanının duyarlığı %15.4, seçiciliği %84.8, taze preparatın duyarlığı %30.8, seçiciliği %94.6 bulunurken, gram preparatın duyarlığı %69.2 ve seçiciliği %99.4 bulunmuştur. Sağlık Ocağı koşullarında candidiasis tanısında gram preparatın kullanılabileceği düşünülmüştür. Ayrıca Sağlık Ocağı'nda ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda yapılan preparat bakıları birbiriyle uyumlu bulunmuştur ve sonuçların tutarlı olduğu görülmüştür. Bu da laboratuvar bakılarının kısa süreli bir eğitimden sonra Sağlık Ocağı'nda da başarı ile yapılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREVALANCE OF BACTERIAL VAGINOSIS, CANDIDIASIS, TRICHOMONIASIS AND GONORRHEA IN MARRIED WOMEN AGED BETWEEN 15-49 YEARS IN INONU HEALTH DISTRICT, FACTORS RELATED WITH THIS ENTITIES AND DIAGNOSTIC APPROACH THAT CAN BE USED IN HEALTH CENTRE Dr. Türkan GUNAY This study was performed to estimate the prevalance of bacterial vaginosis, candidiasis, trichomoniasis and gonorrhea in İnönü Health District. Factors related with these conditions and diagnostic tools that can be used in health centre are also studied. Study group was consisted of 426 women who live in two midwife's population. Cluster sampling method was used. Response rate was 42.5%. A questionnaire including demographic information and attitudes of douches was performed by face to face interview. A pelvic examination and laboratory investigation including vaginal pH, Whiff test, saline and KOH wet mounts, vaginal and cervical gram stain of the discharge were done. Vaginal and cervical specimens are transported to the Clinical Microbiology Laboratory. Amsel criteria were used for the diagnosis of bacterial vaginosis. Candidiasis was diagnosed on isolation of the microorganism with culture and trichomoniasis is diagnosed by the trophozoits seen in fresh microscopic examination. Bacterial vaginosis is found in 23.8% of the study group, candidiasis and trichomoniasis diagnosed in 7.2% and 0.5% of cases respectively. Any case of gonorrhea was detected. There was no significant relationship between cervical ectopia and age, education, IUD, Oral contraceptives, condom, coitus interruptus and use of douches. The sensitivity and specificity of the characteristic of discharge compared with the Amsel criteria were 100 and 43%, respectively. Those figures for culture and gram stain were sensitivity 16.3 and 34.9%, specificity 97.8 and 94.9%"espectively. It is concluded that, neither characteristics of discharge nor aboratory investigations should not be used alone. For candidiasis, diagnosed by using the discharge characteristics sensitivity was 15.4%, specificity 88.7%. These figures for microscopic examination of KOH wet mounts were 30.8%, 94.6%, for gram staining 69.2%, 99.4% respectively. Candidiasis can be diagnosed by gram staining in health centre. The result of microscopic examinations done in Clinical Microbiology Laboratory and health centre were in accordance and there was good agreement between the observers. We concluded that, basic labratory investigations can be used effectively in health centre, just with a brief training.