FPGA hardware acceleration for ultra-low-latency machine learning: architecture and system-level implementation for high-frequency trading
Ultra düşük gecikmeli makine öğrenimi için FPGA donanım hızlandırıcı: yüksek hızlı ticaret için mimari ve sistem seviyesinde implementasyonu
  1. Tez No: 995390
  2. Yazar: ALPEREN KOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAN ECE SCHMİDT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FPGA, Yüksek frekanslı ticaret, FPGA, High-frequency trading
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Ultra-düşük gecikmeli orta fiyat (mid-price) tahmini, Yüksek Frekanslı Alım-Satım (High Frequency Trading – HFT) sistemlerinin temel bileşenlerinden biridir. Bu tez, HFT için mikrosaniyenin altındaki gecikme sınırları içerisinde doğru tahminler elde edebilmek amacıyla XGBoost makine öğrenmesi modellerinin FPGA üzerinde gerçekleştirilmesini incelemektedir. Bu doğrultuda, model özelliklerinin tamsayı semantiği ile üretildiği bir yaklaşım benimsenmiş; kayan noktalı tanımlar, çalışma zamanı normalizasyonu ve bölme işlemleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. XGBoost modeli FPGA üzerinde tamamen açılmış, LUT-tabanlı bir RTL mimarisi kullanılarak gerçeklenmiştir. Mevcut LUT-tabanlı karar ağacı mimarilerinden farklı olarak, önerilen yaklaşım işaretli özellikleri ve regresyon tipi XGBoost model dönüşümlerini desteklemekte, böylece LUT-tabanlı çıkarım mimarilerinin yalnızca sınıflandırma ve işaretsiz özellik varsayımlarıyla sınırlı kalmasının ötesine geçmektedir. Tez çalışmasının çıktısı, FPGA üzerinde düşük gecikmeli uçtan uca XGBoost gerçekleşimi için donanım farkındalıklı bir çerçevedir. Önceki çalışmaların genellikle yalnızca model eğitimi veya izole çıkarım mimarileri ile sınırlı kalmasının aksine, bu tez donanım tabanlı özellik üretimini de içeren eksiksiz bir uçtan uca sistem gerçekleştirmekte olup, literatürde bu kapsamda doğrudan karşılaştırılabilir bir gerçekleştirim bulunmamaktadır. Çerçeve, yeniden yapılandırılmış Limit Emir Defteri (Limit Order Book – LOB) akışları üzerinde çalışmakta ve donanıma yönelik özellik üretim metodolojisini, yapılandırılmış özellik gösterimini ve LOB verilerinden sentezlenebilir donanım tanımlarının otomatik üretimini içermektedir. Sistem, tahmin doğruluğu, donanım kaynak kullanımı ve çıkarım gecikmesi açısından uçtan uca bir FPGA gerçekleştirmesi üzerinden değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, önerilen çerçevenin karşılık gelen yazılım modelinin davranışını koruyarak FPGA üzerinde deterministik ve mikrosaniyenin altında uçtan uca gerçekleşimin mümkün kıldığını göstermekte, böylece gecikmeye duyarlı HFT sistemlerinde makine öğrenmesi tabanlı orta fiyat tahmininin güvenilir biçimde konuşlandırılmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Mid-price prediction with ultra-low latency is a fundamental component in High Frequency Trading (HFT). This thesis explores the realization of XGBoost machine learning models on FPGA to achieve accurate predictions within sub-microsecond latency for HFT applications. To this end, model features are generated with integer semantics by construction, avoiding floating-point definitions, runtime normalization, and division operations. The XGBoost model is realized using a fully unrolled, LUT-based RTL implementation. Unlike existing LUT-based decision tree architectures, the proposed approach supports signed features and regression XGBoost model conversions, extending LUT-based inference beyond classification-only and unsigned-feature assumptions. The outcome of the thesis is a hardware-aware framework for low-latency, end-to-end deployment of XGBoost models on FPGA platforms. Unlike prior work limited to training or isolated inference, this thesis realizes a complete end-to-end system with hardware-based feature generation, for which no directly comparable implementations exist. The framework operates directly on reconstructed Limit Order Book (LOB) streams and incorporates hardware-oriented feature generation methodology, structured feature representation, and an automated flow for generating synthesizable hardware descriptions from LOB data. The framework is evaluated in terms of prediction accuracy, hardware resource consumption, and inference latency using an end-to-end FPGA realization. The results demonstrate that the proposed framework enables deterministic, sub-microsecond end-to-end inference on FPGA while preserving the behavior of the corresponding software model, enabling reliable deployment of machine learning–based mid-price prediction in latency-critical HFT systems.