Türkiye'de siyasi suikastlar (1971-2016)
Political assassinations in Türkiye (1971-2016)
- Tez No: 996101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜL SAMET ÇELİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal istikrarsızlık, Siyasal şiddet, Siyasi kutuplaşma, Political instability, Political violence, Political polarization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Siyasi suikast, farklı dönemlerde ve rejimlerde siyasal katılma biçimlerini, iktidar yapılanmalarını ve devlet-toplum ilişkilerini derinden etkileyen bir kavram olarak ele alınmaktadır. Siyasi suikast, sadece bireysel bir şiddet eylemi değil, aynı zamanda demokratik katılımın biçimlenmesinde rol oynayan bir siyasal araçtır. Bu çalışma, Türkiye'de 1970'ler itibaren gerçekleştirilen siyasi suikastları konu edinmektedir. Çalışmada Türkiye'de 1971-2016 arası dönemde gerçekleştirilen siyasi suikastlar tarihsel, toplumsal ve siyasal boyutlarıyla incelenmektedir. Çalışmada, Türkiye'de 1970'li yıllardan itibaren gazeteci, akademisyen, diplomat ve siyasetçilere yönelik gerçekleştirilen suikast eylemlerinin siyasi istikrar, toplumsal huzur ve hafıza, demokratikleşme süreci üzerindeki etkileri, devletin soruşturma, yargılama ve iletişim süreçlerindeki tutumları da incelenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de 1970'lerden itibaren gerçekleştirilen siyasi suikastları tarihsel, toplumsal ve siyasal yönleriyle inceleyerek, bu eylemlerin ülkenin demokratikleşme süreci, toplumsal istikrarı ve siyasal kültürü üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma, özellikle Türkiye'de 1970'li yıllardan itibaren artış gösteren siyasi suikastların toplumsal kutuplaşmayı nasıl derinleştirdiğini, demokratik kurumların işleyişine ve hukuk devleti ilkesine nasıl zarar verdiğini analiz etmeyi ve bu eylemlerin toplumsal hafıza, kamu vicdanı ve adalet algısı üzerindeki kalıcı etkilerini çeşitli suikastı örnekleri üzerinden değerlendirmeyi hedeflemektedir. Türkiye'de 1970'lerden itibaren artan siyasi suikastlar, ideolojik kutuplaşmanın, toplumsal çatışmaların ve demokratikleşme sürecindeki kırılganlığın göstergesi olarak öne çıkmıştır. Özellikle gazeteciler, akademisyenler ve siyasetçilere yönelik eylemler, kolektif hafızada kalıcı izler bırakmış, kamuoyunda adalet ve güvenlik mekanizmalarına yönelik sorgulamaları derinleştirmiştir. Bu bağlamda çalışmada, siyasi suikastların belirli dönemlerde artan siyasal krizlerle ve ideolojik kutuplaşmalarla yakından ilişkili olduğu, bu durumun da Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde kurumsal şeffaflık ve toplumsal barışın önünde engel oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political assassination is considered a concept that profoundly affects forms of political participation, power structures, and state-society relations in different periods and regimes. Political assassination is not only an act of individual violence, but also a political tool that plays a role in shaping democratic participation. This study focuses on political assassinations carried out in Turkey since the 1970s. The study examines political assassinations carried out in Turkey between 1971 and 2016 in their historical, social, and political dimensions. The study also examines the effects of assassinations targeting journalists, academics, diplomats, and politicians in Turkey since the 1970s on political stability, social peace and memory, and the democratization process, as well as the state's attitudes in its investigation, prosecution, and communication processes. The main objective of this study is to examine the political assassinations carried out in Turkey since the 1970s in their historical, social, and political dimensions, revealing the effects of these actions on the country's democratization process, social stability, and political culture. The study aims to analyze how the increase in political assassinations in Turkey since the 1970s deepened social polarization and undermined the functioning of democratic institutions and the rule of law, and to evaluate the lasting effects of these actions on social memory, public conscience, and perceptions of justice through various examples of assassinations. The increase in political assassinations in Turkey since the 1970s emerged as an indicator of ideological polarization, social conflicts, and fragility in the democratization process. Actions targeting journalists, academics, and politicians in particular have left lasting marks on collective memory and deepened public questioning of justice and security mechanisms. In this context, the study concludes that political assassinations are closely linked to political crises and ideological polarization that intensify during certain periods, and that this situation creates obstacles to institutional transparency and social peace in Turkey's democratization process.