Sosyal görünüş kaygısının besinsel ergojenik desteklere yönelik tutum ile fiziksel aktivite algıları üzerine etkisi
The effect of social physique anxiety on attitudes towards nutritional ergogenic supplements and perceptions of physical activity
  1. Tez No: 999076
  2. Yazar: TÜLAY ÖZHAN BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKMEN KILINÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fitness, Sosyal görünüş kaygısı, Spor, Exercise, Fitness, Social appearance anxiety, Sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bireylerin sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin, fiziksel aktiviteye yönelik bilişsel-davranışçı eğilimleri ve sporcu besin desteklerine yönelik tutumları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Bingöl ili merkezinde bulunan fitness salonlarına düzenli olarak devam eden 217 erkek birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veriler, dört bölümden oluşan bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ), Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite Ölçeği (BDFAÖ- Öz Düzenleme alt boyutu) ve Sporcu Besin Desteklerine Yönelik Tutum Ölçeği (SBDYTÖ- Fayda ve Doğal Beslenme alt boyutları) kullanılmıştır. Ölçekler aracılığıyla toplanan verilerin bazı demografik değişkenlerle ilişkisini tespit etmek amacıyla Bağımsız Örneklem T (İndependent Sample T) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) testleri uygulanmıştır. Veriler SPSS Statistics 22 paket programda değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sosyal görünüş kaygısı arttıkça fiziksel aktiviteye yönelik tutumların azaldığı, buna karşın besin desteklerine yönelik tutumların olumlu yönde arttığı belirlenmiştir. Ayrıca, fiziksel aktiviteye yönelik bilişsel-davranışsal eğilimler ile besin desteklerine yönelik tutumlar arasında pozitif yönlü ve güçlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of individuals' levels of social physique anxiety on their cognitive-behavioral tendencies towards physical activity and their attitudes towards sports nutrition supplements. The research was conducted on 217 male individuals who regularly attended fitness centers in the city center of Bingöl. Participants were selected using a convenience sampling method. Data were collected through a four-part questionnaire. The Social Physique Anxiety Scale (SPAS), the Cognitive Behavioral Physical Activity Questionnaire; (CBPAQ- Self-Regulation subscale), and the Attitudes Towards Sports Nutrition Supplements Scale (ATS- Benefit and Natural Nutrition subscales) were used in the study. Independent Sample T and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) tests were applied to determine the relationship between the data collected through the scales and some demographic variables. The data were analyzed using the SPSS Statistics 22 software package. According to the research results, as social appearance anxiety increases, attitudes towards physical activity decrease, while attitudes towards nutritional supplements increase positively. Furthermore, a strong positive correlation was found between cognitive-behavioral tendencies towards physical activity and attitudes towards nutritional supplements.