Tarihi tecrübe ve dış politika: Kazakistan dış politikasında büyük güçler
Historical experience and foreign policy: Great powers in Kazakhstan's foreign policy
  1. Tez No: 999753
  2. Yazar: İSMAİL YASİN KILINCARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇEMREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Neoklasik Realizm, Dış Politika, Tarihi Tecrübe, Kazakhstan, United States, Russian Federation, People's Republic of China, Neoclassical Realism, Foreign Policy, Historical Experience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Kazakistan Cumhuriyeti, Kazak Hanlığı, Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliği döneminde dış politikasını belirleyen önemli tarihi tecrübeler geçirmiş ve 1991'de bağımsızlığını ilan ederek uluslararası sisteme katılmıştır. Uluslararası toplumun yeni bir üyesi olan Kazakistan, bir taraftan dış politika oluşturma ve takip etme imkânına kavuşarak uluslararası sistemin etkilerine açık duruma gelirken, diğer taraftan tarihi tecrübelerin tesirlerine de maruz kalmıştır. Bu tez neoklasik realizm teorisinin dış politika yaklaşımı çerçevesinde 1991-2019 arasında Kazakistan'ın büyük güçler Rusya Federasyonu (RF), Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Amerika Birleşik Devletleri'yle (ABD) yürüttüğü ilişkilerin tarihsel açıdan gelişim sürecini ele almış ve siyasi, diplomatik, ekonomik, ticari, enerji, askeri ve güvenlik alanlarındaki münasebetleri analiz etmiştir. Tez konusunun 1991-2019 arasındaki dönemi kapsaması Nursultan Nazarbayev'in bahse konu süreçte kesintisiz bir şekilde Kazakistan Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmesiyle ilgilidir. Bu çerçevede tezin amacı tarihi tecrübelerin Kazakistan'ın büyük güçlerle ilişkilerine olan etkilerini değerlendirmektir. Tez, teorik bir çerçevede siyasi tarih ve dış politika alanlarını birbirine yakınlaştırmakla beraber 1991-2019 arasındaki uluslararası sistemin yapısının yanı sıra tarihi tecrübelerin Kazakistan'ın büyük güçlerle ilişkilerinde önemli rol oynadığını ve bu durumun dış politika davranışına yön verdiğini savunmuştur. Ayrıca tez, Kazakistan'ın çok taraflı dış politikasının RF merkezli siyasi, ekonomik, askeri ve güvenlik sistemleri içerisinde kalmayı tercih eden bir anlayışa sahip olduğunu ileri sürmekle birlikte ÇHC ve ABD'yle de ilişkiler geliştirmeye çalışan bir yaklaşıma dayandığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The Republic of Kazakhstan has undergone significant historical experiences shaping its foreign policy during the Kazakh Khanate, Tsarist Russia, and Soviet Union. Kazakhstan has joined the international system in 1991 after having declared its independence. On the one hand, as a new member of the international community, Kazakhstan has gained opportunities to formulate and pursue its foreign policy independently, thus, become open to influences of the international system. On the other hand, its historical experiences kept their effects on the new state. This thesis discusses the historical development of Kazakhstan's relations with the great powers, namely the Russian Federation (RF), the People's Republic of China (PRC), and the United States (USA) during 1991-2019, within the framework of the Neoclassical Realist foreign policy approach. It also analyses Kazakh relations with them in political, diplomatic, economic, commercial, energy, military, and security fields. The thesis covers 1991-2019 since Nursultan Nazarbayev carried out the Presidency of Kazakhstan without interval. This thesis aims to evaluate the impact of historical experiences on Kazakhstan's relations with great powers while bringing together the fields of political history and foreign policy within a theoretical framework. The thesis argues that the structure of the international system, as well as historical experiences, played a significant role in Kazakhstan's relations with great powers between 1991-2019, and that this shaped its foreign policy behavior. Furthermore, the thesis argues that Kazakh multivector foreign policy is based on remaining within the RF-centered political, economic, military and security systems, while also seeking to develop relations with the PRC and the USA.