Sokak taraması yöntemiyle Tunceli ili nazımiye ilçesindeki binaların deprem risk durumlarının araştırılması
Investigation of earthquake risk status of buildings in nazimiye district of Tunceli province by street scanning method
  1. Tez No: 1000068
  2. Yazar: HİLAL OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, deprem riski, sokak tarama yöntemi, saha gözlemi, yapı stoku, kırsal yerleşim, Nazımiye, Tunceli, yapı güvenliği, risk sınıflandırması, Earthquake, earthquake risk, street scanning method, field observation, building stock, rural settlement, Nazımiye, Tunceli, building safety, risk classification
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekanik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Tunceli ili Nazımiye ilçesindeki mevcut yapıların depreme karşı risk durumları, hızlı tarama yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Deprem kuşağında yer alan bölgedeki yapıların çoğu mühendislik hizmeti almadan inşa edilmiş olup, bu durum olası bir depremde can ve mal kaybı riskini artırmaktadır. Çalışmada, saha gözlemleri, yapı stokunun genel durumu ve yapısal özellikler dikkate alınarak bina risk sınıflamaları yapılmıştır. Saha gözlemine dayalı sokak tarama yöntemi ve Türkiye'ye uyarlanmış türevlerinden yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında, yerinde yapılan gözlemlerle yapıların kat sayısı, malzeme türü, yapım yılı, taşıyıcı sistem özellikleri ve çevresel etkenler gibi parametreler değerlendirilerek, her bir yapının risk durumu sınıflandırılmıştır. Elde edilen bulgular, Nazımiye ilçesindeki yapıların büyük bir kısmının yüksek ve orta dereceli risk taşıdığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, hem yerel yönetimler hem de afet öncesi risk azaltma stratejileri açısından önemli veriler sunmaktadır. Ayrıca, benzer kırsal bölgelerde yapılacak çalışmalar için de örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the earthquake risk status of existing buildings in the Nazimiye district of Tunceli province was evaluated using rapid scanning methods. Most of the buildings in the region located in the earthquake zone were constructed without receiving engineering services, which increases the risk of loss of life and property in a possible earthquake. In the study, building risk classifications were made by taking into account field observations, the general condition of the building stock and structural features. The street scanning method based on field observation and its derivatives adapted to Turkey were used. Within the scope of the study, the risk status of each building was classified by evaluating the parameters such as the number of floors, material type, construction year, load-bearing system features and environmental factors with on-site observations. The findings obtained revealed that the majority of the buildings in the Nazımiye district carry high and medium risk. These results provide important data for both local governments and pre-disaster risk reduction strategies. In addition, it sets an example for studies to be carried out in similar rural areas.