Prosulfocarb'a maruz kalan farklı buğday (Triticum aestivum l.) çeşitlerinde strigolakton uygulamasına verilen biyokimyasal ve fizyolojik cevaplar
Biochemical and physiological responses to strigolactone treatment in different wheat (Triticum aestivum l.) cultivars exposed to prosulfocarb
- Tez No: 1000134
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN BEKER AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Herbisitler, Lipid peroksidasyonu, Strigolakton, Antioxidants, Herbicides, Lipid peroxidation, Strigolactone
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bitki büyüme düzenleyicilerinden olan Strigolakton (SL)'un prosulfocarb herbisitine maruz kalan Triticum aestivum cv. Bereket ve T. aestivum cv. Saraybosna buğday bitkilerindeki etkileri araştırılmıştır. SL konsantrasyonu 0.5 µM Prosulfocarb konsantrasyonları 1 µM, 5 µM, 10 µM ve 20 µM olarak belirlenmiştir. Alınan örneklerde 1., 4. ve 7. günlerde pigment analizi, antioksidan sistem lipid peroksidasyonu, total fenolik içeriği, oransal su içeriği ve prosulfocarb analizi yapılarak gruplar arasındaki değişimler değerlendirilmiştir. SL uygulamasının Bereket çeşitinde Saraybosna'ya kıyasla Klorofil a içeriğinde iyileştirici etki gösterirken klorofil b miktarları iki bitkide de iyileştirici etki göstermiştir. Karotenoid içeriği iki bitkide de artış göstermiştir. SL uygulaması Bereket bitkisinin toplam klorofil içeriğinde iyileştirici etki oluşturmuştur. Peroksidaz ve Askorbat peroksidaz aktiviteleri SL- Prosulfocarb uygulanan gruplarda artış göstermiştir. Süperoksit dismutaz aktivitesi Bereket bitkisinde 7. günde SL-Prosulfocarb uygulanan gruplarda azalış gösterirken katalaz aktivitesi her iki bitkide SL-Prosulfocarb uygulanan gruplarda 7. günde genel olarak azalmıştır. Malondialdehid içeriği iki bitkide de 7. günde azalmıştır. Total fenolik içeriği her iki bitkide artış gösterirken SL'nin olumlu yönde etki ettiği belirlenmiştir. Oransal su içeriği gün artışıyla birlikte her iki bitkide de azalmıştır. SL'nin her iki bitkide de prosulfocarb içeriğini düşürdüğü saptanmıştır. Bulgularımız SL'nin prosulfocarb stresine maruz bırakılan T. aestivum'da oluşan oksidatif strese karşı savunmada önemli düzeyde etkili olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The effects of strigolactone (SL), a plant growth regulator, on Triticum aestivum cv. Bereket and T. aestivum cv. Saraybosna wheat plants exposed to the herbicide prosulfocarb were investigated. SL concentration was determined as 0.5 µM, and prosulfocarb concentrations were determined as 1 µM, 5 µM, 10 µM, and 20 µM. Pigment analysis, antioxidant system lipid peroxidation, total phenolic content, relative water content, and prosulfocarb analysis were performed on samples taken on days 1, 4, and 7, and changes between groups were evaluated. SL application showed an improving effect on chlorophyll a content in the Bereket cultivar compared to Saraybosna, while chlorophyll b content improved in both plants. Carotenoid content increased in both plants. SL application had an improving effect on the total chlorophyll content of the Bereket plant. Peroxidase and ascorbate peroxidase activities increased in the groups treated with SL-Prosulfocarb. Superoxide dismutase activity decreased in the SL-Prosulfocarb-treated groups on day 7 in the Bereket plant, while catalase activity generally decreased in both plants in the SL-Prosulfocarb-treated groups on day 7. Malondialdehyde content decreased in both plants on day 7. Total phenolic content increased in both plants, indicating a positive effect of SL. Relative water content decreased in both plants with increasing number of days. It was determined that SL reduced the prosulfocarb content in both plants. Our findings show that SL can be significantly effective in defending against oxidative stress in T. aestivum exposed to prosulfocarb stress.