Sosyal medyada siyasal iletişim çalışmalarının Z Kuşağının gündemini belirleme etkisi: 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi örneği
The effect of political communication studies on social media on determining the agenda of Generation Z: 2023 Presidential Election example
  1. Tez No: 1000187
  2. Yazar: GÖNÜL AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Sosyal medya, Political communication, Social media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
Özet
Demokratik toplumlarda; siyasi aktörler iktidarı ele geçirebilmek için seçmenlerine ulaşmak ve onları ikna etmek mecburiyetindedir. Siyasal iletişim olarak adlandırılan bu iletişim faaliyetleri, özellikle seçim öncesi süreçte yoğunluğunu artırmaktadır. 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde de ilk kez oy kullanan Z kuşağı seçmenlerle iletişim kurabilmek için Cumhurbaşkanı adaylarının sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullandıkları görülmektedir. Çalışmanın amacı; sosyal medyada yürütülen siyasal iletişim çalışmalarının, Z kuşağı gençlerin gündemini belirlemede ne kadar etkili olduğunu ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Cumhurbaşkanı adaylarının Instagram ve Twitter hesaplarındaki paylaşımlar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Z kuşağı üniversite öğrencilerinin gündemlerini belirlemek amacıyla 732 öğrenciye anket uygulanmıştır. Instagram ve Twitter hesaplarında takipçileriyle daha fazla etkileşim kurabilen adayların, Z kuşağı gençlerin ülke gündeminde algıladığı sorunları belirlemede daha etkili olduğu görülmektedir. Cumhurbaşkanı adaylarının katılımcıların kişisel gündemleri üzerindeki etkisi, ülke gündemine kıyasla daha az olmuştur. Bu durum; ülke gündemi gibi bizzat tecrübe edilmeyen konularda medyanın daha etkili olduğu görüşünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In democratic societies, political actors are obligated to reach and persuade their voters to seize power. These communication activities, known as political communication, are particularly intense in the pre-election period. In the 2023 Presidential Election, presidential candidates are observed actively using their social media accounts to connect with Generation Z voters who are voting for the first time. The aim of the study is to investigate how effective political communication activities carried out on social media are in determining the agenda of Generation Z young people.Content analysis was used to analyze posts on the Instagram and Twitter accounts of presidential candidates. A survey was administered to 732 students to determine the agendas of Generation Z university students. Candidates who engage more with their followers on Instagram and Twitter were found to be more effective in determining the issues that Generation Z young people perceive as relevant to the country's agenda. The presidential candidates' influence on the participants' personal agendas was less than that on the national agenda. This supports the view that the media is more influential on issues that are not directly experienced, such as the national agenda.