Lumbal disk hernisi olan kişilerde ağrının bilişsel seviyeye etkisi
The effect of pain on cognitive ability in people with lumbar disc herniation
- Tez No: 1000188
- Danışmanlar: DR. SEÇİL ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Kronik ağrı, Yaşam kalitesi, İntervertebral disk, Depression, Chronic pain, Quality of life, Intervertebral disc
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Lumbal disk hernisi (LDH), bel bölgesinde yer alan disk yapılarının dejenerasyonu sonucu ortaya çıkan ve bireylerde kronik ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Bu çalışmada, LDH tanısı almış bireylerde kronik ağrının bilişsel işlevler, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 20–50 yaş aralığında, LDH tanısı almış gönüllü bireyler dâhil edilmiştir. Katılımcılardan demografik ve hastalığa özgü bilgileri içeren değerlendirme formu doldurmaları istenmiş, tanı ve tedavi bilgileri hasta takip sisteminden alınmıştır. Ağrı düzeyi Visüel Analog Skala (VAS) ile, fonksiyonel kısıtlılık Oswestry Özürlülük İndeksi ile, bilişsel düzey Montreal Bilişsel Değerlendirme (MOCA), Sayı Menzili ve Stroop Testi ile değerlendirilmiştir. Depresyon düzeyi Beck Depresyon Ölçeği ile, yaşam kalitesi ise SF-36 testiyle ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş; ağrıya bağlı olarak bilişsel becerilerde ve yaşam kalitesinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, LDH'ye bağlı kronik ağrının sadece fiziksel değil, aynı zamanda bilişsel ve psikolojik işlevler üzerinde de etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Lumbar disc herniation (LDH) is a condition that occurs as a result of degeneration in the disc structures located in the lumbar region and causes chronic pain in individuals. This study aimed to evaluate the effects of chronic pain on cognitive functions, depression level, and quality of life in individuals diagnosed with LDH. Individuals between the ages of 20 and 50 who were diagnosed with LDH were included in the study. Participants were asked to complete an evaluation form including demographic and disease-specific information, and diagnostic and treatment data were obtained from the hospital registry system. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), functional limitation with the Oswestry Disability Index, and cognitive functions with the Montreal Cognitive Assessment (MOCA), Digit Span, and Stroop Test. Depression level was measured with the Beck Depression Inventory, and quality of life was evaluated using the SF-36 questionnaire. The collected data were statistically analyzed, and it was observed that chronic pain had significant effects on cognitive functions and quality of life. These results suggest that chronic pain associated with LDH may impact not only physical but also cognitive and psychological functions.