Sosyal medyada RC araç yayıncılığının yeni kamu diplomasisi bağlamında araştırılması
Researching RC vehicle broadcasting on social media in the context of new public diplomacy
- Tez No: 1000319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Siyasal Bilimler, Communication Sciences, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dijital diplomasi, Etkiletişimli iletişim, Kamu yönetimi, Kültürel diplomasi, Digital diplomacy, Interactive communication, Public administration, Cultural diplomacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, radyo kontrollü (RC) araçların insan-bilgisayar etkileşimi bağlamında kültürel nitelikli sosyal bir aktör olarak konumlanmasını ve bu konumlandırmanın Türkiye'nin yeni kamu diplomasisi için nasıl yenilikçi bir model sunabileceğini kapsamlı bir biçimde incelemektedir. Teknolojinin geleneksel bir araç olmanın ötesine geçerek kültürel etkileşimlerde aktif bir özneye dönüşmesi, RC araçların aksiyon, atraksiyon, reaksiyon ve interaksiyon temelli dijital hikâye anlatımları vasıtasıyla uluslararası düzeyde dikkat çekmesini mümkün kılmaktadır. Araştırma, iki uluslararası YouTube kanalı olan Kael Schoerlin ve Robot Gary ile Türkiye'de faaliyet gösteren Turbo Truck kanalı üzerinden toplam 75 videoyu incelemektedir. İnceleme süreci, üç aşamalı bir yöntemle gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, RC araç aksiyonlarının dramatik çerçevesini değerlendiren Reaktif Etkileşim Analizi kullanılmıştır. İkinci aşamada, dikkat çekme stratejilerini inceleyen Dikkat Stratejileri Analizi uygulanmıştır. Son olarak, 750 kullanıcı yorumunu sistematik bir şekilde sınıflandıran Betimleyici Analiz süreciyle veri yapılandırma tamamlanmıştır. Yapılan analizler, RC araçların izleyicilerde pozitif duygular, empati, eğlence ve kültürel merak yarattığını göstermektedir. Uluslararası kanallar, daha güçlü bir hikâye altyapısı ve karakterizasyon sunarken, Turbo Truck kanalı, yerel kültürel kodlara yaslanan oyunlaştırıcı bir performans tarzı geliştirmektedir. Bu bulgular, RC araçların izleyici kitlesi üzerindeki etkisini ve kültürel temsil süreçlerindeki rolünü önemli bir ölçüde ortaya koymaktadır. Tezin sonuçları, RC araçların Türkiye'nin kültürel temsili için yenilikçi bir kamu diplomasisi aracı olarak nasıl kullanılabileceğini noktasında bazı kültürel tespitler ve uygulama yönlü öneriler içermektedir. RC araçların kültürel içerik taşıma, dijital hikâye yaratma ve pozitif reaksiyon üretme kapasitesi, diplomatik etkiyi artırma potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda tez, RC araç temelli yeni bir kültürel diplomasi modelinin kavramsal ve yöntemsel temellerini sunmakta, bu modelin uygulanabilirliğine dair kapsamlı bir çerçeve çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the positioning of radio-controlled (RC) vehicles as culturally qualified social actors in the context of human-computer interaction and how this positioning can offer an innovative model for Türkiye's new public diplomacy. Technology's transformation from a traditional tool into an active subject in cultural interactions enables RC vehicles to attract international attention through action, attraction, reaction, and interaction-based digital storytelling. The research examines a total of 75 videos from two international YouTube channels, Kael Schoerlin and Robot Gary, and the Turbo Truck channel operating in Türkiye. The examination process was carried out using a three-stage method. First, Reactive Interaction Analysis was used to evaluate the dramatic framework of RC vehicle actions. In the second stage, Attention Strategy Analysis was applied to examine attention-grabbing strategies. Finally, data structuring was completed with the Descriptive Analysis process, which systematically classified 750 user comments. The analyses conducted show that RC vehicles generate positive emotions, empathy, entertainment, and cultural curiosity in viewers. While international channels offer a stronger story foundation and characterization, the Turbo Truck channel has developed a gamified performance style based on local cultural codes. These findings significantly reveal the impact of RC vehicles on their audience and their role in cultural representation processes. The thesis's conclusions include some cultural observations and practical recommendations on how RC vehicles can be used as an innovative public diplomacy tool for Türkiye's cultural representation. The capacity of RC vehicles to carry cultural content, create digital stories, and generate positive reactions has the potential to increase diplomatic impact. In this context, the thesis presents the conceptual and methodological foundations of a new cultural diplomacy model based on RC vehicles, drawing a comprehensive framework for the applicability of this model.