Travayda uygulanan Rebozo tekniğinin doğum süresi ve doğum ağrısına etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of Rebozo tecnique on duration of labor and birth pain during travay: A randomized controlled trial
- Tez No: 1000522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM VARIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğal doğum, Gebelik, Vajinal doğum, Natural childbirth, Pregnancy, Vaginal birth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Rebozo şalının doğumun aktif faz süresine ve doğum sırasında hissedilen ağrıya etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırma Şubat 2025 – Haziran 2025 tarihleri arasında 120 primipar gebenin katılımıyla tamamlanmış olup katılımcılar, Rebozo tekniği uygulaması (deney grubu, n=60) ve kontrol (n=60) gruplarına ayrıldı. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Görsel Analog Skala (VAS) ve Partograf aracılığıyla toplandı. Bu araştırmada gruplar arasında yaş ortalamaları açısından anlamlı fark bulunmadı (p = 0,826). Kontrol grubunun yaş ortalaması 25,13 ± 4,67, deney grubunun yaş ortalaması ise 25,31 ± 4,75 olarak belirlendi. Araştırmaya katılan gebelerin sosyodemografik özellikleri incelendiğinde, çalışma durumu, gelir durumu ve aile tipi değişkenleri açısından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu; eğitim düzeyi ve eşin eğitim durumu açısından fark saptanmadı (p<0,05). Gebelik öncesi kilo, gebeliğin istenme durumu, doğum öncesi eğitim alma ve düzenli egzersiz yapma değişkenleri açısından deney ve kontrol grupları arasında anlamlı fark olduğu saptandı (p<0,05). Deney grubunun doğumun aktif fazının süresi kontrol grubuna göre daha kısadır. Rebozo tekniği uygulamasının travayın aktif fazında gebelerin ağrı düzeyini anlamlı düzeyde azalttığı belirlendi (p<0,001). Bağımsız örneklem t-testi sonucuna göre kontrol ve deney grupları arasında doğum süresi açısından anlamlı fark bulundu (p<0,001). Sonuç olarak Rebozo tekniği uygulanan deney grubunda doğumun aktif faz süresinin kontrol grubuna göre anlamlı biçimde daha kısa olduğunu ve doğum sırasında ağrı düzeylerinin belirgin şekilde azaldığını göstermektedir. Bulgular Rebozo uygulamasının klinik pratikte güvenle kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a randomized controlled trial to examine the effect of the Rebozo shawl on the duration of labor and the pain experienced during childbirth. The study was completed between February 2025 and June 2025 with the participation of 120 primiparous pregnant women, who were divided into two groups: Rebozo technique treatment group (intervention group, n=60) and control group (n=60). Data were collected using a Demographic Information Form, Visual Analog Scale (VAS), and partograph. In this study, no significant difference was found in the mean age of the groups (p = 0.826). The mean age of the control group was 25.13 ± 4.67, and the mean age of the experimental group was 25.31 ± 4.75. When the sociodemographic characteristics of the pregnant women participating in the study were examined, statistically significant differences were found between the experimental and control groups in terms of employment status, income level, and family type; however, no difference was found in terms of education level and spouse's education level (p<0.05). Significant differences were found between the experimental and control groups in terms of pre-pregnancy weight, whether the pregnancy was desired, receiving prenatal education, and regular exercise (p<0.05). The experimental group had a shorter labor duration compared to the control group. It was determined that the Rebozo technique significantly reduced pain levels during the active phase of labor in pregnant women (p<0.001). According to the independent samples t-test results, a significant difference was found between the control and experimental groups in terms of labor duration (p<0.001). In conclusion, the Rebozo technique showed that the labor duration was significantly shorter and pain levels during labor were significantly reduced in the experimental group compared to the control group. The findings indicate that Rebozo application can be used safely in clinical practice.