Əhməd Rəsmi Əfəndinin“Xülasatül-Etibar”Əsəri XVIII Əsir Türkiyə Diplomatiyası Tarixinə Dair İlk Mənbə Kimi
Ahmed Resmi Efendinin“Hülasatül-İtibar”Eseri XVIII. Asır Türkiye Diplomasi Tarihine Dair İlkin Kaynak Gibi
  1. Tez No: 1000622
  2. Yazar: TELLİ AKHUNDOVA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAQUB MAHMUDOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı Devleti, Küçük Kaynarca Trearty, Ottoman State
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Azerice
  9. Üniversite: Azerbaycan Mıllı Elmler Akademıyası
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
Özet
1768-1774 Türk-Rus Savaşı'na son veren Küçük Kaynarca antlaşmasına Osmanlı Devleti tarafından divan görevlisi, murahhas Ahmed Resmi Efendi imza atmıştır. Daha önce Viyana ve Prusya sefaretlerinde bulunan Ahmed Resmi Efendi Türk-Rus savaşı başladığı zaman cepheye gönderilmiştir. Cephede çeşitli görevler icra etmesinin yanı sıra savaşı ve Osmanlı dünyasını tenkidi ve tahlili bir dille anlattığı Hülasatü'l-İtibar eserini yazmıştır. Osmanlı-Rus ilişkilerinin anlatıldığı bu çalışmada Osmanlı devlet adamı Ahmed Resmi Efendi ve eserleri incelenmiştir. O, Osmanlı diplomasisinde ve yenileşme tarihinde öne çıkan şahsiyetlerden biridir. Ayrıca Osmanlı-Rus savaşının neredeyse tamamında cephede bulunmuştur. Çalışmada özellikle Ahmed Resmi Efendi'nin, cephede şahit olduğu olayları anlatmak için savaş sonrasında kaleme aldığı Hülasatü'l-İtibar eserinin Bakü nüshası bilim dünyasına tanıtılmıştır. Eserin Bakü nüshası diğer nüshaları ile karşılaştırılarak eksik sayfalar hakkında bilgi verilmiş ve eser Osmanlı diplomasi tarihi açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Treaty of Küçük Kaynarca, which ended the 1768-1774 Russo-Turkish War, was signed by Ahmed Resmi Efendi, a member of the Ottoman Council and a delegate on behalf of the Ottoman State. Ahmed Resmi Efendi, who had previously served in the embassies of Vienna and Prussia, was sent to the front when the Russo-Turkish War began. In addition to performing various duties at the front, he wrote the work Hülasatü'l-İtibar, in which he critically and analytically described the war and the Ottoman world. This study, which describes Ottoman-Russian relations, examines the Ottoman statesman Ahmed Resmi Efendi and his works. He is one of the prominent figures in Ottoman diplomacy and the history of modernization. He was also present at the front for almost the entire Russo-Turkish War. In this study, the Baku manuscript of Hülasatü'l-İtibar, which Ahmed Resmi Efendi wrote after the war to describe the events he witnessed at the front, is introduced to the academic world. The Baku manuscript of the work was compared with other manuscripts, information about missing pages was provided, and the work was evaluated from the perspective of Ottoman diplomatic history.