Bitkisel özütlerin oral patojen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etkinliğinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the antimicrobial activity of kiwi and stevia extracts against oral pathogenic microorganisms
- Tez No: 1000631
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARAYILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş çürükleri, Mikrobiyal duyarlılık testleri, Dental caries, Microbial sensitivity tests
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diş çürüğü çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığı olup, koruyucu diş hekimliğinde doğal yöntemlere ilgi giderek artmaktadır. Çalışmamızın amacı kivi ve stevia özütlerinin karyojenik mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkinliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışma kapsamında kivi ve stevia bitkilerinin etanolik özütleri elde edilmiştir. Özütlerin şeker, yağ ve fenolik içerik analizleri gerçekleştirilmiştir. S. mutans ve L. acidophilus üzerindeki antimikrobiyal etkinlik, sıvı mikrodilüsyon, minimum bakterisidal konsantrasyon, öldürme kinetiği ve biyofilm duyarlılık testleriyle değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS (SPSS Statistics v23.0 for Windows, Chicago, IL, ABD) programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda stevia özütünün antioksidan kapasitesi ile toplam fenolik ve flavonoid içeriği kivi özütüne kıyasla sırasıyla 6-17 kat daha fazla tespit edilmiştir. Sıvı mikrodilüsyon testinde stevia özütünün MİK ve MBK değerleri S. mutans üzerinde kivi özütüne kıyasla daha düşük bulunmuştur. L. acidophilus için özütler arasında anlamlı fark görülmemiştir. Öldürme kinetiği testi sonuçları koloni sayımı ile değerlendirildiğinde, kivi özütü, S. mutans üzerinde yüksek dozda 3 saat içinde bakterisidal etki gösterirken, düşük dozlarda bu etki izlenmemiştir. Stevia özütü, S. mutans üzerinde tüm dozlarda 24 saat içinde bakterisidal etki göstermiştir. Bu durum stevia özütünün kivi özütüne kıyasla daha potent bir antimikrobiyal olduğuna işaret etmektedir. Her iki özüt de L. acidophilus üzerinde çözücüsüne göre daha zayıf etkinlik göstermiştir. Öldürme kinetiği testinin sonuçlarının optik yoğunluk ile değerlendirilmesinin ise prosedürel hatalara yol açabildiği düşünülmektedir. Biyofilm duyarlılık testinde S. mutans üzerinde her iki özüt de etkili olmakla birlikte, stevia özütünün etkinliği daha yüksek bulunmuştur. L. acidophilus biyofilmine ise stevia özütü etki ederken, kivi özütünün etkinliği çözücüsüne göre daha zayıf olmuştur. Tüm testlerde hem S. mutans hem de L. acidophilus için klorheksidinin etkinliği bitki özütlerinin etkinliğinden daha yüksek izlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, stevia özütünün S. mutans üzerinde belirgin antimikrobiyal etkinliği tespit edilmiş olup, koruyucu diş hekimliği açısından umut vadetmektedir. Kivi özütünün ise karyojenik mikroorganizmalar üzerindeki etkinliği zayıf izlenmiştir. Stevia ve kivi özütlerinin klinik kullanımda yer alması için daha kapsamlı çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Dental caries is the most common chronic disease in childhood, and interest in natural methods in preventive dentistry is increasing. This study aims to evaluate the antimicrobial activity of kiwi and stevia extracts on cariogenic microorganisms. Methods: Ethanolic extracts of kiwi and stevia were prepared, and their sugar, fat, and polyphenolic content were analyzed. Antimicrobial activity against S. mutans and L. acidophilus was assessed using broth microdilution, minimum bactericidal concentration, time-kill, and biofilm susceptibility studies. Statistical analysis was performed with SPSS software (SPSS Statistics v23.0 for Windows, Chicago, IL, USA). Results: The antioxidant capacity and total phenolic and flavonoid content of stevia extract were found to be 6-17 times higher than those of kiwi extract relatively. In the broth microdilution test, the MIC and MBC values of stevia extract for S. mutans were lower than those of kiwi extract, indicating greater effectiveness. For L. acidophilus, no significant differences were observed between the extracts. Time-kill study results showed that at high doses, kiwi extract exhibited bactericidal activity against S. mutans within 3 hours, but this was not observed at lower doses. Stevia extract demonstrated bactericidal activity at all doses within 24 hours, suggesting it is a more potent antimicrobial agent than kiwi extract. Both extracts were less effective against L. acidophilus compared to their solvents. The evaluation of killing kinetics test results using optical density is thought to potentially lead to procedural errors. Biofilm susceptibility testing revealed that while both extracts were effective against S. mutans, stevia showed higher efficacy. Against L. acidophilus biofilms, only stevia extract was effective. Chlorhexidine outperformed both extracts in all tests. Conclusion: Stevia extract demonstrated significant antimicrobial activity against S. mutans and shows potential in preventive dentistry. In contrast, the efficacy of kiwi extract against cariogenic microorganisms was limited. Further studies are needed to explore the clinical applications of plant extracts.