Küçük hücreli akciğer kanseri hastalarının tanı, tedavi ve demografik özelliklerinin prognoza etkisi
The impact of diagnostic, therapeutic, and demographic characteristics on prognosis in patients with small cell lung cancer
- Tez No: 1000632
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli akciğer kanseri, Prognostik faktörler, TNM-9, VALSG, NLR, Small cell lung cancer, Prognostic factors, TNM-9, VALSG, NLR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Küçük hücreli akciğer kanserinin (KHAK) prognozunu etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada, kliniğimizde on yıl içerisinde KHAK tanısı almış hastaların klinik, demografik, tanısal ve tedaviye ilişkin özellikleri retrospektif olarak incelenerek, prognozu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Kliniğine 1 Ocak 2015-1 Ocak 2025 tarihleri arasında başvuran KHAK tanılı hastalar retrospektif incelendi. Hastaların demografik özellikleri, performans durumu, başvuru şikayetleri ve eşlik eden semptomları, tanı yöntemleri, hastaların kliniğimize başvurusundan tanıya ve tanıdan tedaviye kadar geçen süre, primer tümörün yerleşim yeri, metastaz bölgeleri, vena cava süperior sendromu (VCSS) varlığı, Amerikan Gaziler İdaresi Akciğer Çalışma Grubu (VALSG) evrelemesi, 9. TNM evrelemesi, tedavi öncesi bakılan laboratuvar tetkikleri, tedavi yöntemleri ve tedavi yanıtları kaydedildi. Sınırlı evre olan hastalar kontralateral hiler ve supraklaviküler lenf nodu tutulumuna göre yeniden evrelendirildi. Hastaların sağkalım analizleri ve değişkenlerin sağkalım üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan KHAK tanılı 152 hasta incelendi. Hastaların yaş ortalaması 65,6 ± 8,1 yıl olup, %7,2'si kadın ve %92,8'si erkekti. Hastaların %94,6'sında sigara öyküsü mevcuttu. En sık primer tümör yerleşimi sağ hiler bölgede saptandı. Olguların %75'ine bronkoskopi uygulanmıştı. VALSG evrelemesine göre hastaların %30,9'u sınırlı evre, %69,1'i ise yaygın evredeydi. Yaygın evre hastalarda en sık metastaz bölgeleri sırasıyla kemik (%50,5), karaciğer (%41,9) ve beyin (%31,4) olarak belirlendi. Yetmiş yaş altındaki hastaların medyan sağkalımı 13 ay (%95 GA: 10,16–15,83) ve hiç sigara kullanmamış hastaların medyan sağkalımı 25 ay (%95 GA: 12,48–37,51) olup, her iki grupta da sağkalım istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,001 ve p=0,028). Öksürük, kilo kaybı ve kötü performans skoruna sahip hastalarda medyan sağkalımın istatistiksel anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı (sırasıyla p=0,035; p=0,013 ve p<0,001). Sınırlı evre hastalarda medyan sağkalım 17 ay (%95 GA: 9,24–24,75), yaygın evre hastalarda ise 8 ay (%95 GA: 6,40–9,59) olarak bulundu. TNM 9. baskı evrelemesine göre M1b hastaların medyan sağkalımı 15 ay (%95 GA: 8,09–21,90) iken, M1c1 ve M1c2 hastalarında medyan sağkalım 8 ay olup (sırasıyla %95 GA: 5,52–10,47 ve 6,94–9,05), bu gruplarda sağkalımın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğu izlendi (p<0,001). Karaciğer metastazı varlığı, yüksek Laktat Dehidrogenaz (LDH), Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR), Platelet/Lenfosit oranı (PLR) ve Aspartat aminotransferaz (AST) düzeyleri ile düşük serum albümin düzeyi düşük sağkalım ile ilişkili bulundu. Karboplatin ve sisplatin içeren tedavi rejimleri arasında sağkalım ve tedavi yanıtı açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Birinci basamak tedavi sonrası tam yanıt elde edilen ve profilaktik kraniyal ışınlama (PKI) uygulanan hastalarda medyan sağkalımın anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: İleri yaş, kötü performans skoru, öksürük ve kilo kaybı semptomlarının varlığı, yaygın evre hastalık, karaciğer metastazı bulunması, bir veya birden fazla organ sisteminde çoklu metastaz varlığı, LDH, NLR, PLR ve AST düzeylerinin yüksekliği ile serum albümin düzeyinin düşük olması kötü prognoz ile ilişkili bulunmuştur. Buna karşılık, 70 yaşın altında olmak, hiç sigara kullanmamış olmak, sınırlı evre hastalık, birinci basamak kemoterapiye tam yanıt alınması ve PKI uygulanması iyi prognoz ile ilişkili faktörler olarak saptanmıştır. Ayrıca, TNM 9. baskı evreleme sisteminin cerrahi uygulanabilecek çok sınırlı hastalığın belirlenmesinde daha etkin olduğu ve birden fazla metastaz varlığının, tek bir ekstratorasik metastaz varlığına kıyasla prognoz açısından anlamlı farklılık göstermesi nedeniyle, VALSG evreleme sistemine üstün olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Multiple factors influence the prognosis of small cell lung cancer (SCLC). This study aimed to retrospectively analyze the clinical, demographic, diagnostic, and treatment-related characteristics of patients diagnosed with SCLC at our clinic over a ten-year period and to identify factors affecting prognosis. Materials and Methods: Patients diagnosed with small cell lung cancer (SCLC) who were admitted to the Ondokuz Mayıs University Department of Pulmonology between January 1, 2015, and January 1, 2025, were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, performance status, presenting complaints and accompanying symptoms, diagnostic methods, time intervals from initial admission to diagnosis and from diagnosis to treatment initiation, primary tumor location, metastatic sites, presence of superior vena cava syndrome (SVCS), VALSG staging, 9th edition TNM staging, pre-treatment laboratory parameters, treatment modalities, and treatment responses were recorded. Patients with limited-stage disease were restaged based on contralateral hilar and supraclavicular lymph node involvement. Survival analyses were performed, and the effects of clinical and laboratory variables on survival were evaluated. Results: Patients with a diagnosis of small cell lung cancer who met the study inclusion criteria were included in the analysis (n=152). The mean age of the patients was 65.6 ± 8.1 years; 7.2% were female and 92.8% were male. A history of smoking was present in 94.6% of the patients. The most common primary tumor location was the right hilar region. Bronchoscopy was performed in 75% of the cases. According to the VALSG staging system, 30.9% of the patients had limited-stage disease, while 69.1% had extensive-stage disease.In patients with extensive-stage disease, the most common sites of metastasis were bone (50.5%), liver (41.9%), and brain (31.4%), respectively. The median survival was 13 months (95% CI: 10.16–15.83) in patients younger than 70 years and 25 months (95% CI: 12.48–37.51) in never-smokers; survival was significantly higher in both groups (p=0.001 and p=0.028, respectively). Patients presenting with cough, weight loss, and poor performance status had significantly lower median survival (p=0.035, p=0.013, and p<0.001, respectively). The median survival was 17 months (95% CI: 9.24–24.75) in patients with limited-stage disease and 8 months (95% CI: 6.40–9.59) in those with extensive-stage disease. According to the 9th edition TNM staging system, the median survival of patients with M1b disease was 15 months (95% CI: 8.09–21.90), whereas it was 8 months in patients with M1c1 and M1c2 disease (95% CI: 5.52–10.47 and 6.94–9.05, respectively); survival was significantly lower in these groups (p<0.001). The presence of liver metastasis, elevated levels of lactate dehydrogenase (LDH), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to -lymphocyte ratio (PLR), and aspartate aminotransferase (AST), as well as low serum albumin levels were associated with poor survival. No significant difference was observed between carboplatin- and cisplatin-based treatment regimens in terms of survival or treatment response. Patients who achieved a complete response after first-line therapy and those who received prophylactic cranial irradiation (PCI) had significantly longer median survival. Conclusion: Advanced age, poor performance status, presence of cough and weight loss, extensive-stage disease, liver metastasis, involvement of one or multiple organ systems with metastases, elevated LDH, NLR, PLR, and AST levels, and low serum albumin were associated with poor prognosis. In contrast, age under 70 years, never-smoking status, limited-stage disease, achieving a complete response to first-line chemotherapy, and receipt of prophylactic cranial irradiation (PCI) were identified as factors associated with favorable prognosis. Furthermore, the 9th edition TNM staging system appeared superior to the VALSG staging system in identifying patients with surgically resectable very limited disease and in differentiating prognosis between patients with single versus multiple extrathoracic metastases.