Hemodiyaliz ünitesinde maliyet analizi: Bir kamu hastanesinde vaka çalışması
Cost analysis of hemodialysis unit: Case study in a public hospital
  1. Tez No: 1000665
  2. Yazar: ÖZHAN TUNGA PAMUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet analizi, hemodiyaliz, kronik böbrek yetmezliği, sağlık sektörü, Böbrek yetmezliği-kronik, Cost analysis, hemodialysis, chronic kidney failure, healthcare sector, Kidney failure-chronic, Health sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET HEMODİYALİZ ÜNİTESİNDE MALİYET ANALİZİ: BİR KAMU HASTANESİNDE VAKA ÇALIŞMASI Amaç: İnsanların hayatlarını devam ettirebilmesi için birçok mal ve hizmete gereksinimleri vardır. Bu gereksinimlerin başında sağlık hizmetleri önemli yer tutar. Sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin ölçülebilmesi, sunulan hizmetlerin maliyetlerinin değerlendirilmesi, maliyetlerin analizinin yapılabilmesi için maliyet muhasebesi sistemine ihtiyaç vardır. Yürütülen vaka çalışması sonucunda elde edilen bulgular sayesinde ilgili kamu kuruluşunda sunulan hemodiyaliz hizmetinin birim maliyetinin tespit edilmesi, bu doğrultuda kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla maliyet kontrolüne yönelik öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada kamu sağlık kurumunun 2023 yılına ait muhasebe verilerinden faydalanılmış olup giderlerin dağıtımında basit (doğrudan) dağıtım yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak doküman analizi yöntemi kullanılmış ve kamu sağlık kurumunun 2023 yılına ait hemodiyaliz hizmet maliyetini oluşturan muhasebe verileri ilgili dokümanlardan temin edilmiştir. Bulgular: Ordu'da bulunan bir kamu hastanesinin hemodiyaliz ünitesinde yapılan araştırmada hemodiyaliz ünitesinin toplam gideri 19.483.815,8 TL'dir. Hastanenin araştırma yapılan yıla ait toplam gideri 764.132.730,86 TL'dir. Diyaliz ünitesi hastanenin toplam giderin %2.54'lük kısmını oluşturmaktadır. Sonuçlar: Birinci ve ikinci gider dağıtımı sonunda hemodiyaliz ünitesinde biriken toplam gider toplam seans sayısına bölünerek hemodiyaliz ünitesinin birim seans ücreti 1.859,14272 TL olarak hesaplanmıştır. 2023 yılı sağlık uygulama tebliği hemodiyaliz geri ödeme fiyatı 1.195 TL olup hastanenin hemodiyaliz maliyetinin sağlık uygulama tebliği fiyatına göre %55,5 fazla olduğu belirlenmiştir. Maliyet kontrolü doğrultusunda hastane tarafından hemodiyaliz hizmet sunumunda yüksek pay teşkil eden gider kalemleri olan memur ücret ve giderleri ile ilk madde ve malzeme giderleri üzerine odaklanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COST ANALYSIS OF HEMODIALYSIS UNIT: CASE STUDY IN A PUBLIC HOSPITAL Purpose: People need many goods and services to sustain their lives. Healthcare services are among the most important of these needs. A cost accounting system is necessary to measure the costs of healthcare services, evaluate the costs of the services provided, and conduct cost analysis. The aim of this case study is to determine the unit cost of hemodialysis services provided in the relevant public institution and, accordingly, to offer suggestions for cost control in order to use resources more effectively and efficiently. Material and Method: The study utilized the accounting data of the public health institution for the year 2023, and the simple (direct) distribution method was used in the distribution of expenses. In this study, the document analysis method was used as the data collection tool, and the accounting data constituting the hemodialysis service cost of the public health institution for the year 2023 was obtained from the relevant documents. Findings: A study conducted at the hemodialysis unit of a public hospital in Ordu found that the total cost of the hemodialysis unit was 19.483.815,8 TL. The hospital's total expenditure for the year of the study was 764.132.730,86 TL. The dialysis unit accounted for 2.54% of the hospital's total expenditure. Results: After the first and second cost allocations, the total costs accumulated in the hemodialysis unit were divided by the total number of sessions, resulting in a unit session fee for the hemodialysis unit of 1.859,14272 TL. The 2023 health practice circular hemodialysis reimbursement price is 1.195 TL, and it has been determined that the hospital's hemodialysis cost is 55.5% higher than the health practice circular price. In line with cost control, it is recommended that the hospital focus on personnel wages and expenses and raw material and supply expenses, which constitute a high proportion of hemodialysis service delivery costs.