Cumhuriyet sonrası modern Türk şiirinde Hz. Peygamber'e yazılan şiirler ve atıflar
Poetic works dedicated to the Prophet Muhammad and references to him in modern Turkish poetry after the establishment of the Republic
- Tez No: 1000695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ EVAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet sonrası, Modern şiir, Peygamberler, Şiir, Post-republic, Modern poem, Prophets, Poem
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel Türk şiirinde Hz. Peygamber'i konu alan şiirler önemli bir yer tutmaktadır. Türk şiirinin modernleşme sürecinde bu şiir anlayışı tematik, biçimsel ve poetik açıdan çeşitli değişimler geçirmiştir. Çalışmada, modern Türk şairlerin Hz. Peygamber'i şiir dili içinde nasıl gördükleri, hangi imgelerle andıkları ve Hz. Muhammed'e nasıl seslendikleri üzerinde durulmuştur. Şiirler, imge çözümlemesi ve söylem incelemesi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda hem adı açıkça anılan hem de ima ve semboller yoluyla kurulan göndermeler belirlenmiş ve incelenmiştir. Birinci bölümde, Cumhuriyet'in ilanından günümüze kadar Hz. Peygamber'e yazılmış özgün şiir örnekleri ele alınmış; ikinci bölümde ise modern Türk şairlerinin Hz. Peygamber'e dair şiirsel atıfları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poems centered on the Prophet Muhammad hold a significant place in traditional Turkish poetry. In the process of modernization, this poetic tradition underwent various thematic, formal, and poetical transformations. The study focuses on how modern Turkish poets perceive the Prophet within the language of poetry, through which images they evoke him, and how they address the Prophet Muhammad. The poems were examined within the framework of image analysis and discourse analysis. In this context, both explicit references and those constructed through allusion and symbolism were identified and analyzed. In the first chapter, original poems written for the Prophet Muhammad from the proclamation of the Republic to the present are discussed; in the second chapter, the poetic references to the Prophet in modern Turkish poetry are evaluated.