KE-diplomasi: Kedilerin uluslararası sosyal medya etkilerinin Türkiye ulus markasına katkı bağlamında araştırılması
Research on the contribution of cats' international social media impact to Türki̇ye's national brand
  1. Tez No: 1001325
  2. Yazar: YAŞAR DOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. SAVAŞ KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Siyasal Bilimler, Communication Sciences, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital diplomasi, Etkiletişimli iletişim, Kamu diplomasisi, Digital diplomacy, Interactive communication, Public diplomacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'nin ulus markalama ve kültürel diplomasi stratejilerini, sosyal medyada dolaşıma giren popüler kültür temelli içerikler üzerinden yeniden düşünmeyi amaçlamaktadır. Özellikle YouTube, Instagram ve TikTok gibi platformlarda yaygın biçimde paylaşılan“Türkiye'nin kedileri”temalı videoların, ülkenin uluslararası imajına yönelik olumlu ve özgün bir temsil alanı ürettiği varsayımından hareket edilmektedir. Bu içerikler; hayvan sevgisi, merhamet, gündelik yaşamla iç içelik ve kültürel sıcaklık gibi temalar aracılığıyla Türkiye'ye dair olumlu bir algı oluşturmakta ve oryantalist temsillerin dışında alternatif bir anlatı zemini sunmaktadır. Çalışma, yeni kamu diplomasisi yaklaşımlarını popüler kültür ve dijital platformlar ekseninde ele alarak,“kedi”fenomeninin bir yumuşak güç unsuru olarak işlev görme potansiyelini tartışmaktadır. Bu çerçevede geliştirilen“Ke-Diplomasi”kavramı, K-Pop örneğinden esinle, kedileri mikro-ünlüler olarak konumlandırmakta ve özellikle İstanbul şehir markasıyla kurdukları sembolik ilişkiyi görünür kılmaktadır. Böylece influencer kültürü ile ulus ve şehir markalama süreçleri arasında yeni bir kesişim alanı önerilmektedir. Araştırma, keşfedici sıralı karma desenle yürütülmüştür. İlk aşamada yüksek izlenme oranına sahip beş kedi temalı video semiyotik analizle incelenmiş; ikinci aşamada bu videolara yazılan İngilizce yorumlar sekiz kategorili içerik analiziyle çözümlenmiştir. Son aşamada ise yapay zekâ destekli görsel üretim araçları kullanılarak Türkiye ve İstanbul için kedi temalı marka tasarım önerileri geliştirilmiştir. Bulgular, uluslararası izleyicilerin kedi temsilleri aracılığıyla Türkiye'ye yönelik hayranlık, yakınlık ve ziyaret etme isteği geliştirdiklerini; bu algının kültürlerarası karşılaştırmalar yoluyla güçlendiğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, kedi odaklı anlatıların Türkiye'nin ulus ve şehir markasına katkı sunabilecek özgün bir kültürel diplomasi aracı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to rethink Türkiye's nation branding and cultural diplomacy strategies through popular culture-based content circulating on social media. It is based on the assumption that videos themed around“Türkiye's cats,”widely shared on platforms such as YouTube, Instagram, and TikTok, create a positive and unique representation of the country's international image. These contents create a positive perception of Türkiye through themes such as love for animals, compassion, closeness to everyday life, and cultural warmth, offering an alternative narrative ground outside of orientalist representations. The study discusses the potential of the“cat”phenomenon to function as an element of soft power by examining new public diplomacy approaches through the lens of popular culture and digital platforms. The concept of“Cat-Diplomacy”developed within this framework, inspired by the K-Pop example, positions cats as micro-celebrities and highlights the symbolic relationship they establish with the Istanbul city brand in particular. Thus, a new intersection between influencer culture and nation and city branding processes is proposed. The research was conducted using an exploratory sequential mixed design. In the first stage, five cat-themed videos with high viewership rates were examined using semiotic analysis; in the second stage, English comments posted on these videos were analyzed using an eight-category content analysis. In the final stage, AI-supported visual production tools were used to develop cat-themed brand design proposals for Türkiye and Istanbul. The findings show that international viewers develop admiration, closeness, and a desire to visit Türkiye through cat representations; this perception is reinforced through cross-cultural comparisons. In this respect, the study reveals that cat-focused narratives are a unique cultural diplomacy tool that can contribute to Türkiye's nation and city brand.