Gebelere uygulanan haptonominin gebelik distresi ve depresyon üzerine etkisi
The effect of haptonomy on pregnancy distress and depression in pregnant women
- Tez No: 1001529
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Depresyon-postpartum, Gebelik, Prenatal distres, Depression-postpartum, Pregnancy, Prenatal distress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma gebelere uygulanan haptonomi uygulamasının gebelikte görülen distres ve depresyon üzerine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Randomize kontrollü olarak yürütülen bu araştırmanın örneklemini Aliağa Devlet Hastanesi Gebe Okuluna kayıt yaptıran (girişim=49, kontrol=49) primipar gebeler oluşturdu. Araştırmada girişim grubundaki gebelere haptonomi eğitimi verilmiştir. Kontrol grubu ise standart gebe okulu eğitimine katılmışlardır. Araştırmanın verileri“Tanımlayıcı Veri Formu”,“Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği (TPDS)”ve "Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ)'' kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, girişim grubunun TPDS (14,94) puan ortalaması kontrol grubuna (19,94) kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p = .004). Benzer şekilde, girişim grubunun Olumsuz Duygulanım (12,49; p = .040) ve Eş Katılımı (2,45; p = .001) alt ölçek puanları da kontrol grubundan anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada girişim grubunun EPDÖ ortalaması (6,31), kontrol grubundan (9,14) anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p = .005). Kontrol grubundaki gebelerin ise; distres ve depresyon düzeylerinde anlamlı bir değişiklik olmamıştır.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled trial aimed to examine the effect of a haptonomy intervention on pregnancy-related distress and depression. The sample consisted of primiparous pregnant women enrolled in the Aliağa State Hospital Pregnancy School (intervention group = 49; control group = 49). Participants in the intervention group received haptonomy training, whereas the control group attended the standard pregnancy school program. Data were collected using a Descriptive Data Form, Tilburg Pregnancy Distress Scale (TPDS), and Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS). The findings indicated that the mean TPDS total score of the intervention group (14.94) was significantly lower than that of the control group (19.94) (p = .004). Similarly, the intervention group had significantly lower scores on the Negative Affect subscale (12.49; p = .040) and the Partner Involvement subscale (2.45; p = .001) compared to the control group. Between-group comparisons also showed that the mean EPDS score of the intervention group (6.31) was significantly lower than that of the control group (9.14) (p = .005). No statistically significant changes were observed in the distress or depression levels of the control group.