Spor tırmanışçılarında alt ekstremite kas kuvveti, antropometrik özellikler, ağrı ve ayak biyomekaniğinin değerlendirilmesi
Evaluation of lower extremity muscle strength, anthropometric properties, pain and foot biomechanics in sport climbers
  1. Tez No: 1001611
  2. Yazar: ŞEBNEM GİZEM PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULENUR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Ayak, Ağrı, Biyomekanik, Ekstremiteler, Kas kuvveti, Spor, Anthropometry, Foot, Pain, Biomechanics, Extremities, Muscle strength, Sports
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
Özet
Tırmanış sporunda duvar ve kaya üzerindeki yükselme hedefinde alt ekstremiteler ilerlemeyi sağlayabilmek açısından aktif olarak görev almaktadır. Spor tırmanış literatürü ise çoğunlukla üst ekstremite odaklı çalışmalardan oluşmaktadır. Bu çalışma kapsamında spor tırmanışçılarında alt ekstremite kas kuvveti, antropometrik özellikleri, ağrı durumu ve ayak biyomekaniği değerlendirilerek sporcu olmayan sağlıklı bireylerin verileri ile karşılaştırıldı. Çalışma grubuna 16 spor tırmanışçısı, kontrol grubuna 16 sağlıklı birey dahil edildi. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri kaydedildi ve alt ekstremite uzunluk ve çevre ölçümleri, kas kuvveti ve ağrı değerlendirmeleri yapıldı. Ayak biyomekanik özellikleri kapsamında ayak postür indeksi, naviküler düşme testi ve halluks valgus açıları ölçüldü. Spor tırmanışçılarında ek olarak spor tırmanış geçmişi ve tırmanma alışkanlıkları sorgulandı. Değerlendirmeler sonucunda spor tırmanışçılarının alt ekstremite kas kuvvetleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0,05). Antropometrik özellikler açısından çevre ve uzunluk ölçümlerinde fark saptanmazken (p>0,05), spor tırmanışçıların bacak açıklığının daha fazla olduğu tespit edilmiş olup (p<0,05) bu durum kalça abdüksiyonu açısından spor tırmanışın etkisine bağlandı. Tırmanışçıların büyük kısmı (%81,25) tırmanış sırasında ağrı hissettiğini belirtirken ayak biyomekaniği açısından sol ayakta halluks valgus (p=0,039) açısı haricinde gruplar arasında fark görülmedi (p>0,05). Spor tırmanışının alt ekstremite kas kuvvetini artırırken sporun doğası gereği uzun süreli ve asimetrik yüklenmelere bağlı olarak alt ekstremite ağrısına sebep olduğu gösterildi. Ayak deformitesi risklerine sahip olmakla birlikte spor tırmanışının uzun dönem etkilerinin incelenmesi ve tırmanışçıların beceri seviyesine göre kategorize edilerek değerlendirmeye alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the sport of climbing, the lower extremities play an active role in facilitating propulsion towards the goal of ascending on walls and rocks. However, the sport climbing literature predominantly consists of studies focused on the upper extremities. Within the scope of this study, lower extremity muscle strength, anthropometric characteristics, pain status, and foot biomechanics of sport climbers were evaluated and compared with data from healthy non-athlete individuals. 16 sport climbers were included in the study group, and 16 healthy individuals were included in the control group. Sociodemographic information of the participants was recorded, and lower extremity length and circumference measurements, muscle strength, and pain assessments were performed. Regarding foot biomechanical characteristics, the Foot Posture Index, Navicular Drop Test, and Hallux valgus angles were measured. Additionally, sport climbing history and climbing habits were queried in the sport climbers. The results indicated that the lower extremity muscle strength of sport climbers was found to be significantly higher compared to the control group (p<0.05). While no significant differences were detected in circumference and length measurements regarding anthropometric characteristics (p>0.05), it was determined that sport climbers had a greater leg span (p<0.05); this was attributed to the effect of sport climbing on hip abduction. While the majority of climbers (81.25%) reported feeling pain during climbing, no significant differences were observed between the groups in terms of foot biomechanics, except for the Hallux valgus angle in the left foot (p=0.039). It was demonstrated that while sport climbing increases lower extremity muscle strength, it also causes lower extremity pain due to prolonged and asymmetric loading inherent to the nature of the sport. Although it carries risks of foot deformity, it is recommended to investigate the long-term effects of sport climbing and to evaluate climbers by categorizing them according to their skill levels.