Kolon kanseri hücre hattında kafeik asit fenetil ester (CAPE) milatonin ve metforminin antitümör ve anti inflamatuar ajanlar olarak değerlendirilmesi
Evaluation of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) milatonin and metformin as anti-tumour and anti-inflammatory agents in colon cancer cell line
- Tez No: 1001693
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN MUHTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CAPE, Epitelyal-Mezenkimal Geçiş, Kolon Kanseri, Melatonin, Metformin, NF-κB, CAPE, Colorectal Cancer, Epithelial-Mesenchymal Transition, Melatonin, Metformin, NF-κB
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
KOLON KANSERİ HÜCRE HATTINDA KAFEİK ASİT FENETİL ESTER (CAPE) MELATONİN VE METFORMİNİN ANTİTÜMÖR VE ANTİİNFLAMATUAR AJANLAR OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ZEINAB BADRAN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık, 2025 Danışman: Prof. Dr. Sabahattin MUHTAROĞLU ÖZET Bu çalışma, CAPE, Melatonin ve Metformin'in anti-tümör ve anti-inflamatuar potansiyelini hem tek başlarına hem de kombinasyon halinde, HT-29 insan kolon kanseri hücre hattında kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sitotoksik etkiler, IC₅₀ değerlerini hesaplamak için MTT testi ile belirlenmiştir. İlaç etkileşimleri, Kombinasyon İndeksi'ni (Cİ) hesaplamak üzere Chou-Talalay yöntemi (CompuSyn) ve En Yüksek Tek Ajan modeli (Combenefit) kullanılarak analiz edilmiştir. Anahtar inflamatuar belirteçlerin (NF-κB, TNF-β, TGF-β) ve epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT) belirteçlerinin (E-Cadherin, N-Cadherin, Vimentin) ekspresyon seviyeleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Anti-göç ve uzun vadeli anti-proliferatif etkileri değerlendirmek için yara iyileşmesi ve klonojenik koloni oluşum testleri gibi fonksiyonel analizler yapılmıştır. Bulgular, tüm ajanlar için anlamlı, zamana bağlı bir sitotoksiste göstermiştir. Kombinasyon analizi, CAPE ve Metformin arasında, özellikle Metformin'in çok düşük, sub-toksik bir dozunda dahi belirgin olan güçlü bir sinerjistik etki (Cİ < 1, p<0.05) olduğunu ortaya koymuştur. Melatonin ve Metformin kombinasyonu da anlamlı bir sinerji göstermiştir (Fa=0.75'te Cİ ≈ 0.3). Moleküler düzeyde, sinerjistik kombinasyonlar, pro-inflamatuar belirteçleri önemli ölçüde baskılamış, CAPE+Metformin kombinasyonu NF-κB'de en belirgin azalmaya neden olmuştur (p<0.0001). Tüm tedaviler, E-Cadherin ekspresyonunda artış ve mezenkimal belirteçler olan N-Cadherin ve Vimentin ekspresyonunda azalma ile kanıtlanan EMT sürecini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde tersine çevirmiştir (hepsi için p<0.0001). Fonksiyonel olarak, bu kombinasyonlar 48. saatte hücre göçünü önemli ölçüde inhibe etmiş (p<0.001) ve klonojenik sağkalımı neredeyse tamamen ortadan kaldırmıştır. Sonuç olarak, CAPE, Melatonin ve Metformin, HT-29 kolon kanseri hücrelerinde anlamlı anti-proliferatif, anti-inflamatuar ve anti-metastatik etkiler göstermektedir. CAPE+Metformin ve Melatonin+Metformin kombinasyonları, kritik onkojenik yolakları ve kanser belirteçlerini etkili bir şekilde baskılayarak güçlü bir sinerji sergilemiştir. Bu bulgular, söz konusu kombinasyonların kolorektal kansere karşı umut vaat eden, çok hedefli terapötik stratejiler olarak ileri modellerde araştırılması için sağlam bir preklinik temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF CAFFEINE ACID PHENETHYL ESTER (CAPE), MELATONIN, AND METFORMIN AS ANTITUMOR AND ANTI-INFLAMMATORY AGENTS IN COLON CANCER CELL LINE ZEINAB BADRAN Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Biochemistry Master's Thesis, December, 2025 Supervisor: Prof. Dr. Sabahattin MUHTAROGLU ABSTRACT This study aims to comprehensively evaluate the anti-tumor and anti-inflammatory potential of CAPE, Melatonin, and Metformin, both individually and in combination, on the HT-29 human colon cancer cell line. The cytotoxic effects were determined by MTT assay to calculate IC₅₀ values. Drug interactions were analyzed using the Chou-Talalay method (CompuSyn) and the Highest Single Agent model (Combenefit) to calculate the Combination Index (CI). The expression levels of key inflammatory markers (NF-κB, TNF-β, TGF-β) and epithelial-mesenchymal transition (EMT) markers (E-Cadherin, N-Cadherin, Vimentin) were quantified via ELISA. Functional assays, including wound healing and clonogenic colony formation, were performed to assess anti-migratory and long-term anti-proliferative effects. The results demonstrated significant, time-dependent cytotoxicity for all single agents. Combination analysis revealed a potent synergistic effect between CAPE and Metformin (CI < 1, p<0.05), notably even at a very low, sub-toxic dose of Metformin. The combination of Melatonin and Metformin also showed significant synergy (CI ≈ 0.3 at Fa=0.75). At the molecular level, the synergistic combinations profoundly suppressed pro-inflammatory markers, with the CAPE+Metformin combination causing the most significant reduction in NF-κB (p<0.0001). All treatments significantly reversed the EMT process, evidenced by the upregulation of E-Cadherin and downregulation of the mesenchymal markers N-Cadherin and Vimentin (p<0.0001 for all). Functionally, these combinations significantly inhibited cell migration at 48 hours (p<0.001) and nearly abolished clonogenic survival. In conclusion, CAPE, Melatonin, and Metformin exhibit significant anti-proliferative, anti-inflammatory, and anti-metastatic effects on HT-29 colon cancer cells. The combinations of CAPE+Metformin and Melatonin+Metformin demonstrate potent synergy, effectively suppressing critical oncogenic pathways and cancer hallmarks. These findings provide a robust preclinical foundation for these combinations as promising, multi-targeted therapeutic strategies against colorectal cancer, warranting further investigation in advanced models.