Türkiye'de doğal yayılışlı bazı allium l. ve ornithogalum l. taksonlarının biyokimyasal, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of biochemical, antimicrobial and antioxidan activities of some allium l. and ornithogalum l. taxa naturally distributed in Türki̇ye
  1. Tez No: 1001888
  2. Yazar: MELEK DEMİR PERÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ÇELEKLİ, PROF. DR. ÖMER KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium, Antimikrobiyal, Antioksidan, Fenolikler, Ornithogalum, Antimikrobiyal aktivite, Antioksidan aktivite, Fenolik bileşikler, Yağ asitleri, Allium, Antimikrobial, Antioxidan, Phenolics, Ornithogalum, Antimicrobial activity, Antioxidant activity, Phenolic compounds, Fatty acids
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada doğal olarak yayılışı olan Allium ve Ornithogalum bitki cinslerine ait türlerin biyokimyasal içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır: Allium bingoelense Yıld. & Kılıç, Allium atroviolaceum Boiss., Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum, Ornithogalum yildirimlii Kılıç, Ornithogalum yesilyurtense Yıld. & Kılıç (Malatya'dan yeni tür) ve Ornithogalum narbonense L. Bitki örneklerininin antioksidan özellikleri; DPPH, toplam fenolik madde ve FRAP indirgeme metotları ile belirlenmiştir. Antimikrobiyal özellikleri; Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis bakterileri ve Candida albicans mayası kullanılarak mikro dilüsyon yöntemiyle ortaya çıkarılmıştır. Bitkilerin yağ asidi GC-MS yöntemi ve fenolik bileşik içerikleri LC-MS/MS ile Analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Yağ asitlerinin analizine göre bütirik asit (C4:0), miristik asit (C14:0), palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), cis-oleik asit (C18:1n9c) ve cis-linoleik asit (C18:2n6c) tüm bitki türlerinde tespit edilmiştir. Fenolik içerik açısından resveratrol, hidroksisinnamik asit, hidroksibenzoik asit, salisilik asit, ellagik asit ve luteolin tüm bitki türlerinde ortak fenolik bileşenler olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, Allium L. ve Ornithogalum L. taksonlarına ait yeni türlerin biyokimyasal, antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri ilk kez değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, incelenen tüm türlerin önemli düzeyde antioksidan, antimikrobiyal ve antifungal aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the biochemikal content, antioxidant and antimikrobial effects of the following species belonging to the naturally occurring plant genera Allium L. and Ornithogalum L. were investigated: Allium bingoelense Yıld. & Kılıç, Allium atroviolaceum Boiss., Allium scorodoprasum L. subsp. rotundum, Ornithogalum yildirimlii Kılıç, Ornithogalum yesilyurtense Yıld. & Kılıç ve Ornithogalum narbonense L. Antioxidant properties of plant samples; DPPH was determined by Total Phenolic Substance and FRAP reduction methods. Antibacterial properties; it was revealed by mikro dilution method using Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa bacteria and Candida albicans yeast. The fatty acid profiles of the plants were determined using GC-MS, while the phenolic compound contents were analyzed by LC-MS/MS. According to the analysis of fatty acids. butyric acid (C4:0), myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0), cis-oleic acid (C18:1n9c) and cis-linoleic acid (C18:2n6c) has been detected in all plant species. In terms of phenolic content, resveratrol, hydroxycinnamik acid, hydroxybenzoic acid, salicylic acid, ellagic acid and luteolin were determined as common phenolic components in all plant species In this study, the antimikrobial activities of new species belonging to the taxa Allium L. and Ornithogalum L. were evaluated for the first time. The findings revealed that all species examined exhibited significant antimikrobial and antifungal activity.