Jinekolojik muayene işlemi sırasında sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının kadınlardaki kaygı ve ağrı düzeylerine etkisi
The impact of virtual reality glasses during gynecological examination on women's anxiety and pain levels
  1. Tez No: 1001889
  2. Yazar: FAZİLET NUR DAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Jinekolojik Muayene, Kaygı, Sanal Gerçeklik, Anxiety, Gynecological Examination, Pain, Virtual Reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
JİNEKOLOJİK MUAYENE İŞLEMİ SIRASINDA SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜ KULLANIMININ KADINLARDAKİ KAYGI VE AĞRI DÜZEYLERİNE ETKİSİ Fazilet Nur DAŞKIN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2025 Danışman: Doç. Dr. Evrim BAYRAKTAR ÖZET Bu araştırma, jinekolojik muayene sırasında sanal gerçeklik (SG) gözlüğü kullanımının kadınların kaygı ve ağrı düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Randomize kontrollü deneysel tasarıma dayalı çalışma, Şubat–Kasım 2024 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya polikliniğe başvuran, belirlenen kriterleri karşılayan ve gönüllü olarak katılan 126 kadın (63 müdahale, 63 kontrol) dâhil edilmiştir. Katılımcılar bilgisayar destekli basit randomizasyon yöntemiyle gruplara atanmıştır. Müdahale grubundaki katılımcılar muayene sırasında SG gözlüğü aracılığıyla 360° doğa manzarası izletilmiş, kontrol grubuna ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Spielberger Durumluk Kaygı Ölçeği (STAI-I), Vizüel Analog Skala (VAS), Ağrı İnançları Ölçeği ve Sanal Gerçeklik Memnuniyet Formu ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde bağımsız örneklem t testi, Mann-Whitney U testi, Robust ANOVA ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, SG uygulamasına katılan kadınların kaygı puanlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük olduğunu (p<0,05) göstermiştir. Benzer şekilde, VAS ile ölçülen ağrı düzeyleri de müdahale grubunda daha düşük bulunmuştur. Katılımcıların çoğu SG gözlüğünün dikkati dağıttığını, kaygıyı azalttığını ve muayene deneyimini kolaylaştırdığını belirtmiştir. Müdahale grubunda kaygı ve ağrı puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların %85'inden fazlası uygulamadan memnun kaldığını, işlemi daha rahat tolere ettiklerini ve yeniden kullanmak istediklerini ifade etmiştir. Sonuç olarak, SG gözlüğü kullanımı jinekolojik muayene sırasında kaygı ve ağrıyı azaltmada etkili, güvenli ve uygulanabilir bir nonfarmakolojik yöntemdir. Bu teknolojinin kadın sağlığı hemşireliği uygulamalarına entegrasyonu hasta konforu, güveni ve memnuniyetini artırmada önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF VIRTUAL REALITY GLASSES DURING GYNECOLOGICAL EXAMINATION ON WOMEN'S ANXIETY AND PAIN LEVELS Fazilet Nur DAŞKIN Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Nursing Master's Thesis, October 2025 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Evrim BAYRAKTAR ABSTRACT This study was conducted to examine the effect of using virtual reality (VR) glasses during gynecological examinations on women's anxiety and pain levels. The research was designed as a randomized controlled experimental study and carried out between February and November 2024 at the Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic of Erciyes University Health Practice and Research Center. The study sample consisted of 126 women who applied for gynecological examination, met the inclusion criteria, and volunteered to participate. Participants were randomly assigned into two groups (63 intervention, 63 control) using computer-assisted simple randomization. Women in the intervention group watched a 360° nature landscape video through VR glasses during the examination, while the control group received no intervention. Data were collected using the Descriptive Information Form, State-Trait Anxiety Inventory-I (STAI-I), Visual Analog Scale (VAS), Pain Beliefs Scale, and VR Satisfaction Form. Statistical analyses included independent samples t-test, Mann-Whitney U test, Robust ANOVA, and Spearman correlation analysis. Findings revealed that women in the intervention group had significantly lower state anxiety scores compared to the control group (p<0.05). Similarly, pain levels measured with VAS were statistically lower in the intervention group. Many participants reported that the VR glasses diverted their attention, reduced their anxiety, and made the procedure easier to tolerate. A positive moderate correlation was found between anxiety and pain scores in the intervention group, indicating that reduced anxiety contributed to decreased pain perception. Moreover, more than 85% of the women expressed high satisfaction with the VR application, stating that they felt more comfortable, tolerated the procedure better, and would prefer to use VR again under similar circumstances. In conclusion, the use of VR glasses during gynecological examinations is an effective, safe, and feasible non-pharmacological method to reduce women's anxiety and pain. Integrating this technology into women's health nursing practices may significantly enhance patient comfort, trust, and satisfaction.