İşitsel Orta Latans Cevaplara (AMLR) farklı uyaran tipi ve frekansların etkisinin incelenmesi
The effect of different stimulus types and frequencies on Auditory Middle Latency Responses (AMLR)
  1. Tez No: 1001927
  2. Yazar: RUKEN ELÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL ŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: AMLR, Chirp, Tone-burst, Latans, Amplitüd, AMLR, Chirp, Tone-burst, Latency, Amplitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İşitsel Orta Latans Cevaplar (AMLR), santral işitsel sistemin 10–80 ms aralığındaki elektriksel yanıtlarını yansıtan ve özellikle Na–Pa kompleksinin değerlendirilmesiyle klinik tanıda önemli bilgiler sunan objektif ölçümlerdir. AMLR; maturasyon düzeyi, cinsiyet, uyku, sedasyon ve nörolojik durum gibi birçok faktörden etkilenebilmekte olup, uyarım tipi ve frekansı da yanıt özelliklerini belirgin biçimde değiştirebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, genç erişkin bireylerde farklı frekanslarda uygulanan NB-CE chirp ve tone-burst uyaranlarla elde edilen AMLR yanıtlarının latans ve amplitüd değerlerini belirlemektir. Ayrıca yaş ve cinsiyetin AMLR üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma, 17–28 yaşlar arasında, 62 kadın ve 9 erkek toplamda sağlıklı 71 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bireylerden 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz frekanslarında AMLR kayıtları elde edilmiştir. Çalışmanın bulguları, chirp uyaranların tüm frekanslarda Na ve Pa latanslarını anlamlı düzeyde kısalttığını, buna karşın tone-burst uyaranların özellikle 2000 ve 4000 Hz'de daha yüksek Na–Pa amplitüdü ürettiğini göstermiştir. AMLR test sonuçlarının istatistiksel analizlerinde, frekans arttıkça chirp ve tone-burst uyaranlar arasındaki farkın azaldığı, ancak chirp uyaranının latans avantajını koruduğu görülmüştür. Cinsiyetin AMLR parametreleri üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamış, yaş ise genç erişkin örneklemde sınırlı düzeyde farklılık göstermiştir. Sonuç olarak NB-CE chirp uyaranlarının, özellikle düşük ve orta frekanslarda artmış nöral senkronizasyon sayesinde daha kısa ve stabil AMLR bileşenleri sağladığı, buna karşın tone-burst iv uyaranların yüksek frekanslarda amplitüd açısından avantaj sunduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, frekans-spesifik klinik değerlendirmelerde her iki uyaran tipinin tamamlayıcı şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Auditory Middle Latency Responses (AMLR) reflect the electrical activity of the central auditory system within the 10–80 ms time window and provide clinically valuable information, particularly through the evaluation of the Na–Pa complex. AMLR may be influenced by various factors such as maturation level, gender, sleep, sedation, and neurological status, while stimulus type and frequency also play a significant role in shaping response characteristics. The aim of this study was to determine the latency and amplitude values of AMLR obtained using NB-CE chirp and tone-burst stimuli at different frequencies in young adult individuals. Additionally, the effects of age and gender on AMLR parameters were analyzed. The study included 71 healthy volunteers aged between 17 and 28 years, comprising 62 females and 9 males. AMLR recordings were obtained at 500, 1000, 2000, and 4000 Hz. The results demonstrated that chirp stimuli significantly shortened Na and Pa latencies across all frequencies, whereas tone-burst stimuli produced higher Na–Pa amplitudes, particularly at 2000 and 4000 Hz. Statistical analyses revealed that although the differences between stimulus types decreased with increasing frequency, the latency advantage of chirp stimuli was preserved. No significant gender effect was observed, and the influence of age was minimal within this young adult sample. In conclusion, NB-CE chirp stimuli provided shorter and more stable AMLR components, especially at low and mid frequencies due to enhanced neural synchrony, while tone-burst stimuli offered amplitude advantages at higher frequencies. These findings suggest that both stimulus types may be used complementarily in frequency-specific clinical assessments. vi