2022-2025 yılları arasında bireysel ve hazır total parenteral beslenme alan prematüre yenidoğanların klinik ve laboratuvarının karşılaştırılması
Comparison of clinical and laboratory of preterm neonates receiving individualized and standard total parenteral nutrition between 2022 and 2025
- Tez No: 1001928
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT NARLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre yenidoğan, total parenteral beslenme, bireysel TPN, hazır TPN, metabolik komplikasyonlar, neonatal morbidite, Preterm neonate, total parenteral nutrition, individualized TPN, standardized TPN, metabolic complications, neonatal morbidity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
2022-2025 Yılları Arasında Bireysel ve Hazır Total Parenteral Beslenme Alan Prematüre Yenidoğanların Klinik ve Laboratuvarının Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, 28-32 gebelik haftasında doğan ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen prematüre yenidoğanlarda hazır (standart) ve bireysel total parenteral beslenme (TPN) uygulamalarının klinik, metabolik ve laboratuvar sonuçlar üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2022-2025 yılları arasında 28-32 gebelik haftasında doğan ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen prematüre yenidoğanlar değerlendirildi. Olgular, hazır TPN (n=54) ve bireysel TPN (n=37) alan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler, solunum desteği gereksinimleri, neonatal morbiditeler, transfüzyon uygulamaları, metabolik komplikasyonlar ve elektrolit bozuklukları ile dördüncü gün ve birinci ay laboratuvar bulguları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanıldı ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet dağılımı, doğum ağırlığı ve ortalama gebelik haftası açısından anlamlı fark saptanmadı. Bireysel TPN grubunda ortalama anne yaşı daha yüksek bulundu. Hazır TPN grubunda entübasyon (%66,7 vs. %35,1) ve surfaktan kullanımı (%40,7 vs. %18,9) daha sık izlendi. Bronkopulmoner displazi oranı hazır TPN grubunda daha yüksek olmakla birlikte istatistiksel anlamlılık sınırında kaldı. Prematüre retinopatisi bireysel TPN grubunda, intraventriküler kanama ise hazır TPN grubunda daha sık görüldü. Nekrotizan enterokolit, kolestaz ve patent duktus arteriozus açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Metabolik değerlendirmede bireysel TPN grubunda hipokalemi ve hipomagnezemi oranları daha yüksek bulundu. Dördüncü gün parenteral beslenme içeriklerinde bireysel TPN grubunda amino asit ve lipid alımı daha yüksekti. Dördüncü gün ve birinci ay laboratuvar bulgularının değerlendirilmesinde birçok parametrede zamanın belirgin etkisi olduğu, grup etkisinin ise sınırlı kaldığı görüldü. Sonuç: Hazır ve bireysel total parenteral beslenme uygulamalarının prematüre yenidoğanlarda genel olarak benzer bir klinik ve laboratuvar güvenlilik profiline sahip olduğu saptanmıştır. Bireysel TPN uygulamalarında makro ve mikro besin ögelerinin daha esnek düzenlenebilmesine karşın elektrolit dengesizlikleri açısından daha yakın izlem gereksinimi olabileceği düşünülmektedir. Daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalar, bu bulguların desteklenmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Clinical and Laboratory of Preterm Neonates Receiving Individualized and Standard Total Parenteral Nutrition Between 2022 and 2025 Objective: The aim of this study was to compare the effects of standardized (ready-to-use) and individualized total parenteral nutrition (TPN) on clinical, metabolic, and laboratory outcomes in preterm neonates born at 28-32 weeks of gestation and followed in the neonatal intensive care unit. Materials and Methods: This retrospective study included preterm neonates born at 28-32 weeks of gestation and hospitalized in the neonatal intensive care unit between 2022 and 2025. The patients were divided into two groups according to the type of parenteral nutrition received: standardized TPN (n=54) and individualized TPN (n=37). Demographic characteristics, respiratory support requirements, neonatal morbidities, transfusion practices, metabolic complications, electrolyte disturbances, and laboratory findings on the fourth day and at one month of life were compared. Appropriate parametric and non-parametric statistical tests were used, and a p value <0.05 was considered statistically significant. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of sex distribution, birth weight, or mean gestational age. The mean maternal age was higher in the individualized TPN group. Endotracheal intubation (66.7% vs. 35.1%) and surfactant use (40.7% vs. 18.9%) were more frequent in the standardized TPN group. Although the incidence of bronchopulmonary dysplasia was higher in the standardized TPN group, the difference was of borderline statistical significance. Retinopathy of prematurity was more common in the individualized TPN group, whereas intraventricular hemorrhage was more frequent in the standardized TPN group. No significant differences were observed between the groups regarding necrotizing enterocolitis, cholestasis, or patent ductus arteriosus. Metabolic evaluation revealed higher rates of hypokalemia and hypomagnesemia in the individualized TPN group. On day 4, amino acid and lipid intakes were significantly higher in the individualized TPN group. Analysis of laboratory parameters at day 4 and one month demonstrated a significant effect of time on many biochemical variables, while the effect of TPN type was limited. Conclusion: Standardized and individualized total parenteral nutrition regimens demonstrated similar overall clinical and laboratory safety profiles in preterm neonates. Although individualized TPN allows more flexible adjustment of macro- and micronutrient intake, closer monitoring of electrolyte balance may be required. Larger prospective studies are needed to further clarify the clinical impact of different parenteral nutrition strategies.