Kadınlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin tıkınırcasına yeme davranışı ile ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü
The mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms and binge eating behavior in women
- Tez No: 1002091
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Clinical psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı kadınlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri ile tıkınırcasına yeme davranışı arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracılık rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini 18 yaş üstündeki 388 yetişkin kadının oluşturmuştur. Araştırmanın verileri çevrimiçi olarak: Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği, Tıkınırcasına Yeme Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form ile toplanmıştır. Araştırmanın bulgularının incelenmesinin ilk aşamasında, kullanılan ölçme araçlarının örneklem için uygunluğu ve yapı geçerliliği incelenmiştir. İkinci aşamada ise değişkenler arasındaki ilişkileri ve olası aracılık etkilerini test etmek amacıyla Yapısal Eşitlik Modellemesi uygulanmıştır. Tüm analizler SPSS 27 ve LISREL 8.51 programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, DEHB belirtileri, tıkınırcasına yeme davranışı ve duygu düzenleme güçlüğü değişkenlerinin birbirleriyle anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, aracılık analizleri sonucunda DEHB belirtileri ile tıkınırcasına yeme davranışı arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolünün anlamlı olduğu görülmüştür. Gözlenen bu bulgular, literatür ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) symptoms and binge eating behavior in women. The sample of the study consisted of 388 adult women aged 18 years and older. The data were collected online using the Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Self-Report Scale, the Binge Eating Scale, and the Difficulties in Emotion Regulation Scale–Short Form. In the first stage of the analysis, the suitability of the measurement instruments for the sample and their construct validity were examined. In the second stage, Structural Equation Modeling was applied to test the relationships among the variables and the potential mediating effects. All analyses were conducted using SPSS 27 and LISREL 8.51 software. The findings indicated that ADHD symptoms, binge eating behavior, and emotion regulation difficulties were significantly associated with one another. Moreover, mediation analyses revealed that emotion regulation difficulties played a significant mediating role in the relationship between ADHD symptoms and binge eating behavior. These findings were evaluated and discussed in light of the existing literature.