Ilyocoris cimicoıdes (Naucoridae: Hemiptera)'da sindirim, boşaltım ve üreme sisteminin histolojik ve morfolojik yapısı
Histological and morphological structure of digestive, excretory and reproductive systems of ilyocoris cimicoides (Naucoridae: Hemiptera)
  1. Tez No: 1002090
  2. Yazar: GÜLÇİN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİL ERTORUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Heteroptera, Ovaryum, Taramalı elektron mikroskobu, Testis, Heteroptera, Scanning electron microscope, Testis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Ilyocoris cimicoides Linnaeus, 1758 (Naucoridae: Hemiptera)'in sindirim, boşaltım, dişi ve erkek üreme sisteminin morfolojik ve histolojik yapısı; stereomikroskop, ışık mikroskobu ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. 1939 yılında B.L. Rawat tarafından yayımlanmış bir çalışmada, Naucoris cimicoides'in yaşam biçimi, her bir nimf evresi ile ergin dönemde üreme yapısında meydana gelen değişiklikler ve yumurta morfolojisi çizimlerle tanımlanmıştır. Ancak verilen bilgiler türün biyolojisini ortaya koymak için yetersiz kalmıştır. Bu sebeple, bu tez çalışmasında üreme sistemine ek olarak sindirim ve boşaltım sistemleri de incelenerek kapsam genişletilmiş; bulgular stereomikroskop, ışık mikroskobu ve SEM görüntüleriyle desteklenmiştir. Çalışmanın temel amacı, Ilyocoris cimicoides'in genel iç yapısını ortaya koymak ve bu tür üzerine ileride gerçekleştirilecek ekolojik ve biyolojik araştırmalara bilimsel bir altyapı sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda örnekler 2023 yılının Nisan-Ağustos periyodunda, Ankara, Karabük ve Bolu'daki çeşitli tatlı su habitatlarından toplanmıştır. Diseksiyon işleminin ardından, sistemler mikroskobik incelemeler için bir dizi ön işleme tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular hem Heteroptera hem de diğer böcek gruplarına ait türlerle karşılaştırılarak aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur. Sonuç olarak, Ilyocoris cimicoides'in sindirim ve boşaltım sistemleriyle dişi ve erkek üreme sistemlerinin genel yapısal özellikleri diğer sucul Heteroptera türleriyle uyumlu olmakla birlikte tür düzeyinde belirli ayırt edici nitelikler taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the morphological and histological structures of the digestive, excretory, female and male reproductive systems of Ilyocoris cimicoides Linnaeus, 1758 (Naucoridae: Hemiptera) were examined in detail using a stereomicroscope, light microscope and scanning electron microscope (SEM). In a study published by B.L. Rawat in 1939, the life habits, the changes in the reproductive structure of each nymphal and adult stage, and the egg morphology of Naucoris cimicoides were described with drawings. However, the information provided was insufficient to reveal the species' biology. For this reason, in this thesis, the scope was expanded by examining the digestive and excretory systems in addition to the reproductive system; the findings were supported by stereomicroscope, light microscope and SEM images. The primary aim of the research is to reveal the general internal structure of Ilyocoris cimicoides, and to establish a scientific basis for future ecological and biological research on this species. For this purpose, specimens were collected from various freshwater habitats in Ankara, Karabük and Bolu in the period of April-August 2023. Following dissection, the systems were subjected to a series of preparation procedures for microscopic examinations. The findings obtained were compared with those of species belonging to both Heteroptera and other insect group, and the similarities and differences among them were identified. In conclusion, the general structural characteristics of the digestive and excretory systems and the female and male reproductive systems of Ilyocoris cimicoides are compatible with other aquatic Heteroptera species, although they have certain distinguishing features at the species level.