Denetimli serbestlik tedbiri altındaki bireylerin sosyal ve duygusal yalnızlık ve kumar bağımlılığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of individuals under probation in terms of social and emotional loneliness and gambling addiction
- Tez No: 1002096
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL TAŞTEKİN KOŞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal bağımlılık, Duygusal yalnızlık, Sosyal yalnızlık, Behavioral addiction, Emotional loneliness, Social loneliness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma denetimli serbestlik tedbiri altındaki madde kullanımı olan bireylerin sosyal ve duygusal (genel) yalnızlık ile kumar bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne TCK 191 suçu nedeniyle denetimli serbestlik tedbiri alan 301 kişinin sosyal ve duygusal yalnızlık düzeyleri ölçülmüş ve kumar puanları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Duygusal Yalnızlık Ölçeği (SELSA-S), SOUTH OAKS Kumar Tarama Testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılımcılardan elde edilen veriler, sistematik bir şekilde toplanmış ve betimsel yöntemlerle SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda denetimli serbestlik tedbiri alan madde kullanımı olan bireylerin kumar oynama durumuna göre sosyal ve duygusal yalnızlık arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olup; denetimli serbestlik tedbiri altındaki bireylerin kumar oynama puanları arttıkça sosyal duygusal (genel) yalnızlık düzeylerinin de arttığı saptanmıştır. Aynı zaman da kumar puanı yüksek olan bireylerin sosyal yalnızlıklarının da yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma kumar oynama bozukluğu tedavisinde ve denetimli serbestlik sürecinde uygulanabilecek müdahale programlarında yalnızlık ve sosyal desteğin önemine işaret etmekte ve bu doğrultuda rehabilitasyon süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between social and emotional (general) loneliness and gambling addiction in individuals with substance use under probation. Within the scope of the study, the levels of social and emotional loneliness of 301 individuals under probation for the crime of Article 191 of the Turkish Penal Code were measured at the Samsun Probation Directorate, and the relationship between these levels and gambling scores was evaluated. A Personal Information Form, the Social Emotional Loneliness Scale (SELSA-S), and the South Oaks Gambling Screening Test were used to collect data. The data obtained from the participants were systematically collected and analyzed using descriptive methods in the SPSS program. The results of the research revealed a significant relationship between social and emotional loneliness and gambling status in individuals with substance use under probation; it was found that as gambling scores increased, the levels of social and emotional (general) loneliness also increased. At the same time, it was determined that individuals with high gambling scores also had high levels of social loneliness. This research highlights the importance of loneliness and social support in intervention programs that can be applied in the treatment and probation process of gambling disorders, and offers suggestions for improving rehabilitation processes accordingly.