Sosyal medyada ve toplumda estetik işlem yaptırma algısı ile sevgi bağımlılığının arasındaki ilişkide beğenilme arzusunun aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of the desire to be liked in the relationship between the perception of having aesthetic procedures and love addiction in social media and society
- Tez No: 1002127
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEREM DOKSAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Clinical psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sosyal medyada ve toplumda estetik işlem yaptırma algısı ile sevgi bağımlılığı arasındaki ilişkide, beğenilme arzusunun üstlendiği aracı rolü incelemektedir. Çalışmada ayrıca katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim gibi demografik özellikleri ile sosyal medya kullanım alışkanlıklarının (günlük süre, platform tercihi, filtre kullanımı vb.) ölçek puanları üzerinde anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği değerlendirilmiştir. Araştırma, Türkiye genelinde 18 yaş ve üzeri 430 yetişkin katılımcı ile gerçekleştirilmiş olup, veriler çevrimiçi anket tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, pearson korelasyon analizi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış; hipotez edilen aracılık etkisi Hayes'in PROCESS makrosu ile test edilmiştir. Bulgular, estetik işlem algısı ile sevgi bağımlılığı arasında pozitif fakat düşük düzeyli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ancak yapılan aracılık analizi sonucunda, estetik işlem algısının sevgi bağımlılığı üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmadığı, etkinin tamamen beğenilme arzusu üzerinden gerçekleştiği saptanmıştır. Bu bulgu, beğenilme arzusunun söz konusu ilişkide“tam aracı”rol oynayan temel psikolojik dinamik olduğuna işaret etmektedir. Demografik incelemelerde ise özellikle yaş, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerinde anlamlı farklılıklar görülürken, eğitim düzeyinde belirgin bir ayrışma saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the mediating role of need for approval in the relationship between perceived attitudes toward cosmetic procedures in social media and society and love addiction. It also evaluates whether scale scores vary significantly according to participants' demographic characteristics (age, gender, marital status, and education) and social media use patterns (e.g., daily time spent, platform preference, filter use). The study was conducted with 430 adults aged 18 and above across Turkey, and data were collected via an online survey. Data were analyzed using descriptive statistics, pearson correlation analysis, independent-samples t tests, and one-way analysis of variance (ANOVA). The hypothesized mediation effect was tested using Hayes' PROCESS macro. The findings indicated a positive but low-level association between cosmetic procedure perception and love addiction. However, mediation analysis showed that cosmetic procedure perception did not exert a significant direct effect on love addiction; rather, the effect was fully transmitted through need for approval, supporting a“full mediation”model. In demographic analyses, significant differences were observed particularly for age, gender and marital status, whereas no pronounced differentiation emerged across education levels.